Vesti

Kisindžer postao akademik Ruske akademije nauka

Izvor: Tanjug

Bivši američki državni sekretar i dobitnik Nobelove nagrade za mir Henri Kisindžer postao je akademik Ruske akademije nauka zajedno sa još šestoro stranih Nobelovaca, saopštio je akademik Boris Četveruškin objavljujući rezultate glasanja za izbor u Akademiju.

„Kisindžer, Henri Alfred“, objavio je Četveruškin ime bivšeg državnog sekretara SAD među izabranim akademicima Ruske akademije nauka, preneo je Sputnjik.

Titulu akademika Kisindžer je dobio za istraživanje globalnih problema. Osim njega, titulu akademika dobili su dobitnici Nobelove nagrade za fiziku Serž Aroš i Martinus Veltman, dobitnici Nobelove nagrade za hemiju Rodžer Kornberg, Žan Pjer Sovaž i Dan Šehtman i dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Kenet Džozef Erou.

Devedesettrogodišnji Henri Kisindžer bio je američki državni sekretar i pomoćnik predsednika za nacionalnu bezbednost. Smatra se jednim od inicijatora politike „popuštanja“ u odnosima između SAD i SSSR-a, navodi Sputnjik.

Godine 1973. godine dobio je Nobelovu nagradu za mir zbog svoje uloge u postizanju mirovnog sporazuma u Parizu, čime je okončan rat u Vijetnamu. Nakon odlaska iz politike, Kisindžer se fokusirao na pisanje memoara, članaka i knjiga na temu spoljne politike i diplomatije.

Među njegovim delima su „Nuklearno oružje i spoljna politika“, „Godine u Beloj kući“, „Da li je Americi potrebna spoljna politika?“. Dobitnik je mnogih američkih nagrada, među kojima su i najviša civilna nagrada – Predsednička medalja slobode.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom