Vesti

Rojters: NATO okuplja vojsku na granici Rusije

Izvor: Fakti

NATO ima nameru – objavila je britanska novinska agencija Reuters – da izvrši pritisak na države članice i saveznike da uzmu učešća u najvećem jačanju vojnog prisustva alijanse na granicama Rusije od završetka Hladnog rata.

Ista agencija tvrdi da se o „koncentraciji vojne moći“ oko zapadnih granica Rusije razgovaralo još na letošnjem samitu NATO u Varšavi, ali da sada vrh zapadne vojne alijanse želi da tu nameru realizuje. U formi jačanja vojnih garnizona i infrastrukture u Poljskoj, Estoniji. Litvaniji i Letoniji.

Za formalni povod su uzeti razvoj situacije u Siriji i dolazak ruskog nosača aviona „Admiral Kuznjecov“, u čijoj su pratnji jedan razarač i dva velika protivpodmornička broda, u istočni Mediteran.

Reuters posebno naglašava da Vašington računa da će njegovi evropski saveznici učestvovati u formiranju i opremanju četiri borbene grupe koje će – svaka – brojati po 4.000 vojnika i oficira.

Saglasnost na ovakav plan već su dale Nemačka, Velika Britanija i Kanada. U Vašingtonu i Briselu računaju i na „da“ Francuske, Danske, Italije i drugih zemalja.

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, izjavio je da planirano „pojačavanje pritiska na Rusiju“ treba da bude „jasna demonstracija transatlantskih veza“.

Reuters navodi da će četiri nove borbene grupe podržavati „snage NATO za brza dejstva i jedinice drugog ešelona“. A da „strategija obuzdavanja“ (Rusije) još uključuje jačanje PRO, vazdušno patroliranje i zaštitu od sajber-napada.

Povrh svega, NATO planira da ubrzo pojača svoje vojno prisustvo i u Rumuniji, Bugarskoj i Turskoj, a težištem na pomorskom i vazdušnom patroliranju.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom