Vesti

Hodžs: Svaki korak Rusije zatekao me nespremnog

Izvor: Fakti

Komandant kopnenih snaga SAD u Evropi – general Ben Hodžs – ocenio je da su vojni i politički lideri Sjedinjenih Država pogrešno procenjivali namere Rusije na međunarodnoj areni.

U intervju listu Sunday Times, „Da, bili su previše optimistični, moguće je da nismo pravilno shvatili neke stvari, ali problem je i u tome što je naša pažnja tokom proteklih 15 godina bila fokusirana na Irak i Avganistan. Zato nismo sve uspevali da postignemo“.

Hodžs je istakao da su Sjedinjene Države u svoje vreme bile neoprezne jer su povukle iz Evrope desetine hiljada vojnika i brojno naoružanje.

Priznao je da je sam bivao zatečen „svakim vojnim korakom koji je preduzimala Rusija“. Pritom ih je pobrojao: upad u Gruziju, istočnu Ukrajinu, na Krim, plus – operacija u Siriji.

Hodžs je istom listu rekao da ne isključuje mogućnost invazije Rusije na neke od tri baltičke državice (Litvinija, Letonija i Estonija).

Američki general je sebi već dozvoljavao slične procene. Krajem proleća je –u intervju nemačkom listu Die Zeit rekao da bi Rusija bila u stanju da neku od te tri baltičke zemlje zauzme za 36-60 sati.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom