Vesti

Forbes: Za SAD bi rat protiv Rusije postao pravi košmar

Izvor: Fakti

Američki magazin Forbes objavio je da će za Sjedinjene Države – ako počne u naredih pet godina – rat protiv Rusije postati „pravi košmar”.

Izvršni direktor Lexington Institute – Loren Tompson – citiranoj svojoj proceni dodao je: „Predsednik Barak Obama dopustio je veliku grešku koja je dovela do smanjenja borbene gotovosti američkih oružanih snaga dislociranih na teritoriji Evrope.

Po njegovom mišljenju, Obamina politika postepenog povlačenja većeg dela američkih kopnenih snaga iz Evrope – zajedno sa programom smanjivanja naoružanja – stvorila je vakum „koji u svakom trenutku mogu popuniti Rusija ili Iran”.

Američki stratezi – kako je naveo – dopuštaju mogućnost izbijanja rata sa Rusijom u narednih pet godina, ali Tompson naglašava da će se u tom slučaju Sjedinjene Države suočiti i sa „logističkim košmarom” i sa „problemima tehnološkog karaktera”: „Rukovodstvo naših kopnenih snaga otvoreno priznaje da će oružanim snagama SAD biti teško da ratuju protiv ruskih bespilotnih letelica, sistema za radioelektronsku borbu, sajber-tehnologija, protivtenkovskog naoružanja i dirigovanih raketa”.

Tompsonovi čitaoci su dodatno upozorili da Vašingtonu i Pentagonu podrška SAD njihovih regionalnih saveznika neće ništa doneti u takvom ratu jer nisu u stanju da se suprotstave ruskom „kopnenom i vazdušnom potencijalu”: „Ako bi došlo do rata na evropskoj teritoriji, ruska armija je u stanju da pretvori u prah i pepeo američke trupe u Evropi i da učvrsti svoju dominantnu poziciju u istočnoj Evropi”.

Tompson je bio prilično surov prema američkim evropskim saveznicima: „Ti idioti govore o ratu sa Rusijom, kao da će ga posmatrati na televiziji sa kokicama i koka kolom! Ne shvataju da bi se rat sa Rusijom odigrao u Evropi. A ako zaista počne, ti gnusni, tupi i samozadovoljni kauboji bez mozga neće stići čak ni televizor da isključe! Debili!!!”

Neke čitaoce Tompsonovog teksta rat sa Rusijom ipak ne plaši previše. A neki čak imaju svoju „viziju bliske budućnosti”. Jedan od takvih je napisao i ovo: „A potom će biti – Parada 9. maja ispred Bele kuće”.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom