Vesti

Rusija izlazi iz sporazuma o neutralizaciji uranijuma

Izvor: Ruska reč

Vladimir Putin je podneo ruskom parlamentu nacrt zakona o prestanku važenja sporazuma sa SAD o reciklaži plutonijuma, dok Amerikanci ne ukinu Rusiji sankcije i ispune niz drugih uslova.

Predsednik Vladimir Putin je 3. oktobra podneo Državnoj dumi nacrt zakona o suspenziji sporazuma između Rusije i SAD vezanog za neutralizaciju plutonijuma. Nacrt zakona je već zaveden u bazu podataka donjeg doma ruskog parlamenta.

U tekstu dokumenta se navodi da Rusija može obnoviti sporazum sa SAD ukoliko budu ukinute sve sankcije. Jedan od uslova je i da se Ruskoj Federaciji kompenzuje šteta „izazvana uvođenjem sankcija”, „uključujući i gubitke do kojih je došlo zbog uvođenja iznuđenih kontrasankcija Sjedinjenim Američkim Državama”. Pored toga, saopšteno je da će Rusija pristati na obnavljanje sporazuma ako bude ukinut „zakon Magnitskog” i ako se redukuje vojna infrastruktura SAD u zemljama NATO-a.

Suspenzija sporazuma o reciklaži suvišnog plutonijuma predviđenog za nuklearno naoružanje vezuje se za „ugrožavanje strateške stabilnosti” i potrebu Rusije da odbrani sopstvenu bezbednost. Kako je izjavio portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, odluka o obustavljanju dotičnog sporazuma svedoči o tome da Rusija više ne želi sama da ispunjava odredbe sporazuma.

Kao uzrok ugrožavanja strateške stabilnosti navode se „nedobronamerna dejstva SAD i nesposobnost SAD da obezbede ispunjavanje obaveza preuzetih potpisivanjem ovog sporazuma”. Moskva je još u aprilu 2016. godine konstatovala da Vašington ne poštuje odredbe sporazuma.

Rusija i SAD su se 2000. godine dogovorile da neutrališu plutonijum koji više nije neophodan za odbranu. U skladu sa sporazumom, obe zemlje su se obavezale da prerade po 34 tone plutonijuma predviđenog za nuklearno oružje i da od njega naprave MOKS gorivo (mešavina plutonijuma i obogaćenog uranijuma, mixed-oxide fuel). Tako prerađeni plutonijum više nije moguće iskoristiti kao materijal za nuklearno oružje.

Po rečima politikologa Alekseja Arbatova, direktora programa „Problemi neširenja nuklearnog oružja” nevladine organizacije „Moskovski Karnegi-centar”, došlo je do izvesnih problema u ispunjavanju ovog sporazuma. „Rusija je napravila fabriku za preradu plutonijuma u MOKS gorivo za nuklearne elektrane, a SAD to nisu učinile”, rekao je Arbatov za „Rusku reč”.

Amerika zvanično tvrdi da je i dalje privržena sporazumu o reciklaži plutonijuma. To je u aprilu 2016. godine agenciji TASS saopštio izvor u administraciji predsednika SAD. Problem je, navodno, samo u tome što Vašington želi da neutrališe plutonijum na neki drugi način, tj. da ga ne prerađuje u MOKS gorivo. Takav stav Moskvi ne uliva poverenje. Kako je izjavio Mihail Uljanov, direktor odeljenja za pitanja neširenja nuklearnog naoružanja Ministarstva spoljnih poslova RF, način reciklaže o kome govore Amerikanci ostavlja mogućnost za vraćanje plutonijuma u program nuklearnog naoružavanja.

Aleksej Arbatov iz pomenute NVO ističe da je dijalog o reciklaži plutonijuma zaista dospeo u ćorsokak, i da njegovo formalno obustavljanje nema mnogo značaja, tj. da je uslovljeno samo pogoršanjem bilateralnih rusko-američkih odnosa u celini. „To je formalnost. To je novi gest Rusije, koja želi da pokaže kako joj nije potrebna saradnja sa SAD, kada one to već ne žele”, smatra predstavnik nevladine organizacije „Moskovski Karnegi-centar”.

Sa druge strane, po Arbatovljevom mišljenju, svet postaje manje bezbedan s obzirom na obustavljanje saradnje između Rusije i SAD u nuklearnoj sferi. „Potpuno je prekinuta saradnja između Rusije i SAD u oblasti osiguranja bezbednosti uranijuma i plutonijuma, tj. materijala za nuklearno oružje. To je veoma negativna i zabrinjavajuća pojava”, kaže Arbatov. On smatra da sada, kada u celom svetu raste opasnost od terorizma i od mogućnosti da nuklearni materijal dospe u ruke ekstremista, odsustvo dijaloga između dveju najvećih nuklearnih sila još više podriva globalnu nuklearnu bezbednost.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom