Vesti

Rasmusen: Rat u Siriji je strateški poraz SAD, a pobeda Rusije

Izvor: Fakti

U intervjuu danskom listu Berlingske, prvo je ocenio da se „demokratski ustanak u Siriji” pretvorio u „tornado konflikata koji je u svoju spiralu nasilja već usisao regionalne i globalne sile”.

Ocenio je da ni jedan konflikt – još balkanskih ratova od pre jednog veka – nije imao „potencijal za globalnu katastrofu kakav danas ima Bliski Istok”. Po Rasmusenovim rečima, Rusija koristi Siriju kao „arenu, na u kojoj može nastupati kao preporođena supersila i baciti izazov američkoj dominaciji”.

Bivši gensek zapadne vojne alijanse je ubeđen da se upravo u Siriji ispoljila „fatalna neodlučnost” Baraka Obame, u vreme kada je sirijski predsednik navodno prešao crvenu liniju – upotrebivši hemijsko oružje protiv sopstvennog stanovništva, a Obama na to nije odgovorio vojnom invazijom.

To je – žali se Danac – u svetu stvorilo utisak da je svetski policajac otišao u penziju. Njegova je procena „Evropa i SAD platile su ogromnu cenu za tu fatalnu neodlučnost”. Rasmusen smatra da je rat u Siriji „strateški poraz SAD, strateška pobeda Rusije i pretnja snagama koje evropske zemlje drže unutar Evropske unije”.

Rasmusen je ponovio da je «duboko nesaglasan sa Donaldom Trampom «po svim tačkama», jer Tramp podržava snage koje teže raskolu Evrope.

On je uveren: „Trampove reči «Amerika pre svega» nagoveštavaju povratak Amerike izolacionizmu iz 1930-ih godina koji je doveo do svetske katastrofe.

Rasmusen je uveren da će američki predsednički izbori 2016 imati presudan značaj jer – ako na njima pobedi Tramp – NATO i EU se mogu raspasti, a svet će u tom slučaju postati opasniji.

On je uveren da Tramp – kada pozdravlja Vladimira Putina – istov remeno pozdravlja i Putinovu politiku, a ruski lider želi obračun sa pravilima svetskog poretka koji su posle Drugog svetskog rata uspostavile SAD.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom