Vesti

Debata 1/3, Tramp Klintonovoj: Rusija ima moćnije nuklearno oružje

Izvor: Fakti

Prvi od tri predviđena tv-duela glavnih američkih predsedničkih kandidata – Hilari Klinton i Donalda Trampa – počeo je njihovim istovremenim pojavljivanjem sa različitih strana „na sceni“ u njujorškom Univerzitetu „Hofstar“.

Kandidatkinja Demokratske partije bila je obučena u dugačku crvenu haljinu, a kandidat Republikanske partije u strogo odelo sa plavom kravatom.

Susrevši se, dva ljuta politička protivnika, koja su se proteklih mseci bespoštedno kritikovala u borbi za naklonost birača i Belu kuću, rukovala su se i poklonila svom oponentu „široki suzdržani osmeh“.

Odmah potom su istipili sa kratkim izjavama. Prema ranijem dogovoru, prva je reč dobila Klintonova, a duel su direktno prenosili svi vodeći američki telekanali.

Klintonova se prvo obratila svom rivalu, taktički prijateljskim rečima: „Lepo je ovde biti sa tobom, Donalde“.

Usledile su ove njene reči: „Mi moramo stvoriti ekonomiju koja će `raditi` za sve nas i svakog pojedinačno. Obećavam radna mesta i zarade koje će rasti. Obećavam povećanje minimalnih plata i garantujem zaposlenim ženama jednake plate sa muškarcima. Budem li izabrana za predsednika SAD, povećaću socijalne rashode u korist porodice, uključujući pravo na bolovanje plaćenu brigu o deci. Ako zatvorimo poreske breše, možemo naterati korporacije da plaćaju više i na taj način učiniti svoju ekonomiju poštenijom“.

Uzevši prvi put reč, Tramp je obećao Amerikancima smanjivanje poreza i ekonomski rast. Ukazao je da američke kompanije beže iz zemlje od čega korist izvlače zemlje poput Kine koja devalvira juan, da bi bila konkurentnija, a u našoj vladi nema ljudi koji bi bili u stanju da se sa time bore. Kinezi našu zemlju koriste kao kasicu-prasicu za sopstveno uzdizanje, a to čine i mnoge druge zemlje“.

U nastavku je precizirao: „Smanjiću poreze sa 35 do 15 odsto, za kompanije i velikog i malog biznisa. To će nam obezbediti otvaranje radnih mesta kakvo nismo imali od Reganovog vremena.“

Klintonova je ocenila da će Trampov plan dovesti do gubitka tri i po miliona radnih mesta i možda dovesti do nove recesije. A za svoj ekonomski plan je rekla da će Americi doneti 10 miliona radnih mesta.

U ovom kontekstu je rekla Trampu da „živi u sopstvenoj realnosti“.

A on je nju optužio da podržava sporazume o slobodnoj trgovini koje „gura“ Barak Obama, a ona mu je oponirala: „Donalde, to nije tačno. Ti zaista živiš u sopstvenoj realnosti“.

Obraćanje po imenu, na engleskom je isto što i obraćanje sa „ti“. Međutim, Tramp se njoj obraća sa „državna sekretarko“.

Sa prelaskom na temu nacionalne bezbednosti, Tramp je prvi dobio reč i odmah ocenio da plan Klintonove za borbu protiv Islamske države „pomaže teroristima jer im ukazuje šta Sjedinjene Države imaju nameru da čine“.

Ona mu je upala u reč: „Ja bar imam plan za borbu protiv Islamske države!“

Tramp je replicirao: „Ne, to nije plan, vi govorite neprijatelju šta se spremate da radite!“

Odmah je dodao: „Ja imam plan borbe sa Islamskom državom, ali ga neću objavljivati – da ne bih pomogao neprijatelju!“

Klintonovoj je ovo bilo dovoljno da se požali da je oponent optužuje „za sve moguće probleme. Osećam da ću do kraja biti optužena za sve što se događa“.

„A zašto ne!? Sve vaše izjave su samo reči, nema nikakvih dejstava. Sve to dobro zvuči, ali ne funkcioniše!“ – uzvratio je Tramp.

On je optužio Federalni rezervni sistem (centralnu banku SAD) da deluje „isuviše politizovano“ i da u ekonomiji SAD pravi „ekonomski mehur“.

Klintonova je iskoristila priliku da Trampa optuži da je za smanjivanje poreza u korist bogatih i velikih korporacija.

Nije propustila priliku ni da Trampa nazove „sinom bogataša“: „Donald je imao veoma mnogo sreće u životu jer je svoj biznis započeo za 40 miliona dolara koje mu je stavio na raspolaganje otac. A moj otac je svoj biznis počeo od nule“.

Tramp je optužio Klintonovu da želi ekonomiju u kojoj će sve regulisati država.

Usledio je udar: „Obećavam da ću objaviti svoju poresku deklaraciju, ako Hilari Klinton objavi 30.000 elektronskih pisma koja je uklonila sa svog privatnog servera.“

Ona je prethodno rekla da je Tramp prvi predsednički kandidat koji od Amerikanaca krije svoje poreze. Pritom je primetila: „Očito ima šta da krije“.

On joj je odmah replicirao da je kao državni sekretar koristila privatni server da „skrivala informacije“.

Braneći se, Klintonova je izgovorila: „Napravila sam grešku koristeći privatni server. Neću da se opravdavam jer je to bila greška i ja za nju snosim odgovornost“.

Tramp je odmah kontrirao: „To nije bilo nikakva greška. To sa serverom je bilo smišljeno“.

Osvrnuvši se na činjenicu da je Klintonova, u istrazi koju je vodio FBI, iskoristila pravo da ne svedoči protiv sebe, republikanac je istakao: „To je odvratno. Uveren sam da i birači misle isto“.

Tramp je ironično ocenio da će Barak Obama, kad napusti Belu kuću, ostatak života provesti igrajući golf. Ovo je povezao sa delovanjem Federalnog rezervnog sistema:

„Čim Obama ode na teren za golf do kraja života, oni će podići referentnu kamatnu stopu i svi će imati prliku da vide da će početi da se događaju veoma loše stvari. Federalni rezervni sistem je politizovaniji nego državna sekretarka Klinton“.

Dodao je da Klintonova za 30 godina nije našla rešenje za ekonomske probleme u SAD: „Time ste se bavili 30 godina! Zbog čega o tome počinjete da razmišljate tek sada?!“

Parirajući, ona je pomenula ekonomska dostignuća svoga muža Bila, ali joj je Tramp odmah predočio: da je sporazum o slobodnoj trgovini u Severnoj Americi (NAFTA) nagori sporazum koji su SAD napravile i da je doveo do pogoršanja života Amerikanaca.

Klintonova je, u nastavku debate, pozvala da se zaustavi „epidemija naoružavanja“ i apelovala da se uspostavi poverenje između društva i policije. Zatražila je da se oružje oduzme svima koji na njega ne treba da imaju pravo jer je oružje glavni uzrok nasilnih smrti mladih Afromaerikanaca jer od vatrenog oružja umiru više nego od devet drugih „smrtnih uzroka“.

Tramp se složio da treba zabraniti da raspolažu oružjem ljudima kojima je zabranjeno da – zato što se sumnjiče za v eze sa terorizmom – lete avionima.

Klintonova je – prema očekivanju – optužila Rusiju za sajber-napade na SAD i obećala da zemlju zaštititi. Pritom je navela da SAD imaju dva protivnika: hakerske grupe i ruske državne organe.

Dodatno je naglasila: „Mi ne želimo da koristimo instrumente kojima raspolažemo niti vojne metode, ali ćemo zaštititi svoje građane. Rusi moraju da to shvate“.

Na ovo je Tramp odreagovao rečima: „Mislim da niko ne zna da li je Rusija bila umešana u hakerski upad u kompjuterski sistem Nacionalnog komiteta Demokratske partije. A vi govorite: „Rusija, Rusija, Rusija! Ja to ne znam, u svakom slučaju. Možda je i ona, ali mogla je biti i Kina, kao i mnogo raznih ljudi. Ne, vi ne znate ko je upao u kompjuterski sistem vaše stranke. Problem je u tome što smo mi pod Obamom izgubili i kontrolu nad internetom.“

Kako se i moglo očekivati, Klintonova je rekla da je Tramp čovek koji se ne sme pustiti da upravlja američkim nuklearnim oružjem. Zato što je nekompetentan za to.

Da bi i njoj i biračima pokazao da je i te kako komptentan, Tramp je ocenio da je ruski nuklearni arsenal noviji od američkog, da su ruske nove mogućnosti veće jer SAD svoj arsenal slabo modernizuju.

U nastavku je istakao: „Nuklearno oružje je najveća opasnost i od njega bi se najbolje bilo osloboditi. Međutim, kao predsednik SAD – to neću učiniti prvi. Upotreba nuklearnog oružja bi bila – kraj sveg, ali mi moramo biti spremni i zato se ne sme ništa sklanjati sa stola“.

Tramp je ponovio: NATO treba da ide na Bliski Istok i da zajedno sa nama uništi Islamsku državu. Dodao je da Japan treba da SAD plaća za svoju bezbednost. Pritom je podvukao: „Mi štitimo i Južnu Koreju, i Saudijsku Arabiju i Japan, a oni nam ništa ne plaćaju za to. Neka se štite sami ili neka nas vade. Mi smo zemlja sa 20 biliona dolara dugova. Mi ne možemo biti svetski policajac i po celom svetu štititi zemlje koje nam za to ne plaćaju“.

Uverena da joj je to adut, Klintonova je rekla da Tramp nema nikakvo iskustvo u politici, u koju je ušao tek pre godinu dana, a da je ona kao državni funkcioner posetila 112 zemalja.

Tramp joj odmah „zavrnuo lopticu“, naglasivši da ona ima iskustvo, ali da je to loše iskustvo: „A mi ne možemo sebi dozvoliti još četiri godine takvog iskustva“.

Klintonova je optužila svog takmaca za Belu kuću i za seksizam: „On je žene nazivao svinjama, glupačama i kučkama.“

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom