Vesti

Gabriel: Nismo hteli da se podvrgnemo zahtevima SAD

Izvor: Vostok

Pregovori između EU i SAD o Transatlantskom sporazumu u oblasti trgovine i investicija (TTIP) su defakto propali, saopštio je nemački vicekancelar i ministar ekonomije Sigmar Gabriel.

“Po mom mišljenju pregovori sa SAD su defakto propali, iako niko ne želi da govori o tome”, rekao je ministar.

“Pregovori nisu uspeli jer mi, Evropljani, nismo hteli da se podvrgnemo američkim zahtevima.”

On je istakao da tokom 14 rundi pregovora dve strane nisu bile u stanju da pronađu zajednički jezik ni za jedno od 27 poglavlja o kojima se raspravljalo. Jedan od kamena spoticanja je američko odbijanje da otvori javne tendere i za evropske kompanije.

“Za mene, to ide u prilog protiv slobodne trgovine,” dodao je Gabrijel.

Vašington insistira da sporazum bude potpisan do kraja 2016. godine, ali je naišao na jako protivljenje jednog broja evropskih zemalja, ne samo Nemačke.

Kritičari sporazuma smatraju da se sporazumom poštuju isključivo interesi transnacionalnih kompanija koje se bore za umanjenje kontrole i regulativnih normi u EU.

Gabrijel je uporedio TTIP sa ekonomskim i trgovinskim sporazumom CETA, ugovorom o slobodnoj trgovini o kojem su pregovarale EU i Kanada, a koji je po njegovim rečima pravedniji.

Evropska javnost je takođe nezadovoljna sa TTIP jer je sadržaj pregovora tajna. Međutim, nedavna curenja informacija ukazuju na to da će to uticati na zakone o bezbednosti hrane, životne sredine, bankarske regulative i otvaranje EU za američke GMO useve. Protivnici sporazuma su održali proteste u nekoliko evropskih gradova. Najnoviji je održan u Berlinu prošlog vikenda, a čiji su aktivisti pozvali na proteste širom zemlje, zakazanim za 17. septembar.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom