Vesti

Bivši šef Pentagona, Perry: Danas smo najbliži nuklearnom ratu

Izvor: Dallas Morning News, Sputnjik

Svet nikada nije bio tako blizu početku nuklearnog rata, čak i u vreme sukoba SSSR-a i SAD, smatra bivši američki ministar odbrane Vilijam Peri za „Dalas morning njuz“.

Peri, koji je bio na čelu Pentagona od 1994. do 1997. godine, poslednjih 25 posvetio je proučavanju problema smanjenja rizika od nuklearne katastrofe. On smatra da stari model sukoba između nuklearnih sila, Rusije i Amerike, nigde nije nestao, prenosi „Dalas morning njuz“.

Kao još jedan razlog za zabrinutost Peri je naveo i to što SAD i njihovi najbliži konkurenti Rusija, Kina, Indija i druge zemlje u neobičnoj trci u naoružanju stvaraju sve destruktivnije oružje, a novine u toj oblasti se pojavljuju sve češće. Bivši ministar je podsetio da je Pentagon već upozorio Kongres da će Ministarstvu odbrane SAD u narednih 20 godina biti potrebne velike količine novca — oko 450 milijardi dolara. Planirano je da se sa tim novcem, između ostalog, naprave novi bombarderi, podmornice i rakete. Peri sa ironijom naglašava da se sve to dešava na kraju mandata predsednika Baraka Obame, koji je u aprilu 2009. godine u svom govoru u Pragu obećao da će raditi na stvaranju sveta bez nuklearnog oružja.

„Mi često razmišljamo o opasnosti od nuklearne katastrofe koja je pretila tokom Hladnog rata, ali ta opasnost se sada vraća. To se dešava zbog konstantnog pogoršanja odnosa sa Rusijom. Sve, naravno, nije tako loše kao u vreme Hladnog rata, ali tako je trenutno“, rekao je Peri. Bivši šef Pentagona takođe je istakao da je povećan broj pretnji u poređenju sa onima iz vremena Hladnog rata. „Suočeni smo sa dve nove vrste opasnosti, koje nisu postojale u Hladnom ratu. Jedna od njih je rizik od nuklearnog terorizma, a drugi — regionalni nuklearni rat, na primer između Indije i Pakistana. Kada dodate te dve komponente u jednačinu, rizik od nuklearne katastrofe postaje veći“, zaključio je on.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom