Vesti

S-400 na Krimu će smanjiti napetosti

Izvor: Fakti

Ministarstvo odbrane RF će u avgustu prebaciti na Krim puk najnovijih zenitno-raketnih sistema S-400 „Trijumf“, koji će na tom ostrvu zameniti sisteme prethodne generacije S-300.

Zamenik rukovodioca Tauridskog informativno-analitičkog centra RISI Sergej Jermakov rekao je ruskoj agenciji FBA da ta odluka još jednom pokazuje vojno-strateški značaj koji Krim i Crno more imaju za Rusiju.

„To je potpuno ispravna odluka, s obzirom na važnost akvatorije Crnog mora, kao i jedinstveni vojno-strateški položaj Krimskog poluostrva, koji nam daje mogućnost širenja uticaja na Bliski Istok i Severnu Afriku. Ti sistemi će nam dati mogućnost da pratimo i utičemo na situaciju u tim regionima koji su kritično važni za našu nacionalnu bezbednost“ – ocenio je Jermakov.

On smatra da se smena generacija borbenih sistema na Krimu odvija u kontekstu programa modernizacije ruskog vojnog potencijala na poluostrvu, uključujući delove Ratne mornarice i kopnene snage.

„Sve je to veoma važno, imajući u vidu da je NATO trenutno prilično aktivan u akvatoriji Crnog mora, kao i u širem regionu. Na primer, postoje planovi SAD da povećaju svoje prisustvo u regionu zaobilaženjem Konvencije iz Montrea, pa Vašington s tim u vezi vrši veliki pritisak na svog NATO saveznika Ankaru“ – rezimira Jermakov.

Po njegovom mišljenju, očigledno je da su Amerikanci sebi postavili cilj da povećaju svoje prisustvo u akvatoriji Crnog mora.

„Osim toga, u toku je ozbiljno jačanje pozicija NATO i SAD u Sredozemnom moru, koje nije samo povezano sa Crnim morem nego i predstavlja za Moskvu strateški važnu akvatoriju. Tako da je taj potez Rusije nesumnjivo izazvan i tim razlozima, pošto vojno-pomorske snage NATO u svakom trenutku mogu biti prebačene iz Sredozemnog mora u Crno“ – zaključuje Jermakov.

Razmeštanje sistema S-400 na Krimu će u praksi biti adekvatan odgovor na poteze SAD, pošto su ti sistemi sposobni da uništavaju sve vrste raketa i borbenih aviona koje imaju SAD i NATO, a takođe imaju operativni radijus koji će nam omogućiti da zatvorimo praktično celo Crno more.

Međutim, napetost na Crnom moru se može smanjiti ne samo razmeštanjem vojnih sistema, već i putem pregovora.

„Ovde, naravno, postoji i mogućnost dogovora, ali to bi ipak trebalo da rade regionalni igrači, a ne neke strane sile poput sveprisutnih SAD. Jer, činjenica da Vašington aktivno pokušava da se umeša u sve te procese, prvenstveno preko struktura NATO, sve više i više destabilizuje situaciju u tom regionu“ – konstatuje Jermakov.

Po njegovim rečima, postoji odličan primer Kaspijskog mora, gde su regionalni igrači uspeli da se dogovore o uzajamnom poštovanju interesa.

„Regionalnim igračima je u tom smislu lakše da se dogovore i tu je indikativan primer odnosa s Turskom, koji su dugo bili normalne i pozitivne prirode, na koje je posle bacio senku incident sa Su-24. Činjenica da između naših zemalja postoji veliki broj ekonomskih i političkih veza doveo je do toga da oni već dve nedelje aktivno normalizuju svoje odnose, uprkos suštinski različitim stavovima o Siriji, gde Moskva i Ankara podržavaju različite i međusobno zaraćene strane“ – rezimira Jermakov.

Druga je stvar, kako ističe Jermakov, što su ti odnosi počeli da se kvare i zahvaljujući pritisku SAD. Tako da će razmeštanje S-400 na Krimu biti dodatni faktor da Ankara dođe do konačnog zaključka da destabilizacija odnosa ili, tim pre, direktan sukob s Moskvom nema nikakvog smisla za Tursku i da je, štaviše, apsolutno besperspektivan.

„To će stvoriti pretpostavke da se dogovor definitivno postigne i to je u interesu Turske, koja danas ne skriva svoje interese u akvatoriji Crnog mora. Pri čemu se sa sigurnošću može reći da će Ankara radi toga morati da normalizuje odnose s Moskvom. Zato će tu faktor „vojne diplomatije“ u vidu S-400 odigrati svoju ulogu“ – zaključuje Jermakov.

Jermakov smatra da Rusija i Turska imaju mogućnosti da se dogovore o međusobnom uvažavanju interesa, i što je najvažnije, bez mešanja igrača sa strane, i u tom smislu puk sistema S-400 na Krimu dolazi kao poručen.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom