Vesti

Promena spoljne politike Turske: Pokušaja državnog udara

Izvor: Tanjug, Sputnjik, Blic, Fakti

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je „pokušaj puča terorističke grupe imama Gulena srušila volja naroda“. Erdogan uporno pokušava da kao inicijatore puča predstavi sledbenike Gulena, a ne kemalističke oficire koji su decenijama unazad učestvovali u vojnim pučevima zbog reislamizacije društva.

On je dodao da će se čišćenje tog “virusa” iz svih državnih institucija nastaviti, javlja Rojters.

Turski lider je to rekao na sahrani nekih od ubijenih tokom pokušaja puča.

On je dodao da će hapšenja onih koji su, kako je rekao, “uništili” oružane snage biti nastavljena u svim redovima vojske. Erdogan je, takođe, naveo da će turska ministarstva pravde i inostranih poslova uputiti pisani zahtev SAD i drugim zapadnim vladama da bi tražile izručenje sledbenika Gulenovog pokreta.

Turski predsednik je istovremeno pozvao građane i svoje pristalice da ostanu na gradskim trgovima, javlja Rojters.

S druge strane, šefovi drugih država reaguju i apeluju na Erdogana da neuspeli puč ne koristi kao priliku za “čistke”.

– Pokušaj vojnog udara u Turskoj ne znači da predsednik Redžep Tajip Erdogan ima neograničenu slobodu za sprovođenje “čistki”, ocenio je danas šef francuske diplomatije Žan-Mark Ero.

– Mi želimo da pravna država u potpunosti funkcioniše u Turskoj, a pokušaj puča ne znači da turski predsednik Erdogan ima neograničenu slobodu za sprovođenje čistki – rekao je Ero za francusku televiziju Frans 3 (France 3).

On je ocenio i da “delimično” postoje sumnje u pouzdanost Turske kao saradnika u borbi protiv džihadista Islamske države.

– Pokušaj puča u Turskoj je šokantan i najoštrije ga osuđujem, saopštio je u subotu i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, dodajući da nasilje nikada ne vodi mirnoj političkoj tranziciji i samo produbljuje socijalne podele koje teško mogu da zacele.

——–

putin-potpisao-zakon-kojim-se-zabranjuju-stranim-bankama-otvaranje-filijala-u-rusijiRuski predsednik Vladimir Putin poručio je u telefonskom razgovoru svom turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu da je za Rusiju od principijelne važnosti da se nakon pokušaja državnog udara ne dozvoli nasilje, kao ni bilo kakav vid neustavnih radnji.

Telefonski razgovor je inicirao ruski predsednik.

Putin je iskoristio priliku da izjavi saučešće Erdoganu povodom mnogobrojnih žrtava i poželeo da se u čitavoj zemlji što pre povrate ustavni poredak i stabilnost.

Ruski predsednik je podsetio da je nakon ukidanja sankcija na prodaju turističkih aranžmana za Tursku naglo porastao broj ruskih turista koji su otputovali u tu zemlju, i izrazio nadu da će se stvoriti uslovi kako bi se osigurala njihova maksimalna bezbednost.

Turski predsednik je sa svoje strane istakao da će Turska preduzeti sve korake kako bi se osigurala bezbednost ruskih turista.

Putin i Erdogan su još jednom potvrdili spremnost da se sretnu u skorijoj budućnosti, iako nije bilo reči o datumu njihovog susreta.

Ubrzo se, međutim, u turskim medijima pojavila vest da se susret dvojice predsednika očekuje početkom avgusta.

——-

StratforVlada turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana će nakon neuspešnog državnog udara započeti represiju oružanih snaga te zemlje, što će se negativno odraziti na njene mogućnosti, smatranju analitičari američke agencije Stratfor.

Budući da je državni puč organizovan unutar pojedinih vojnih struktura, Erdogan i njegova Partija pravde i razvoja biće primorani da upotrebe rigorozne represivne mere prema vojsci, objašnjava se u analizi.

To će, kako se navodi, dodatno iskomplikovati odnos Ankare prema vojnim strukturama, pogotovu kada je reč o sprovođenju politike i nacionalne strategije, pošto će represivne mere uništiti borbeni duh i jedinstvo, dok će hapšenja uticati na dezorganizaciju vojske.

Slabljenje vojske će se takođe negativno odraziti i na spremnost Turske da se bavi aktuelnim izazovima, a to su borba protiv Radničke partije Kurdistana i mogućnost eventualnog ulaska turske vojske u Siriju.

Istovremeno, dezorganizacija u redovima turske vojske može da naškodi i drugim igračima u regionu, piše Stratfor, a kao primer navodi ulogu Turske u međunarodnoj koaliciji za borbu protiv terorističke organizacije DAEŠ koju predvode SAD.

Stratfor dodaje i da se Erdogan već neko vreme pribojavao mogućnosti državnog udara, pošto ih je u modernoj istoriji Turske bilo već četiri, a sada svakom vojniku za kog se utvrdi da je na bilo koji način povezan sa islamskim propovednikom Fatulahom Gulenom preti zatvor zbog učešća u organizaciji puča.

——-

Američki držani sekretar Džon Keri noćas je – u telefonskom razgovoru – učinio sve da uveri šefa turske diplomatije, Mevluta Čavušoglua, da Vašington nema nikakve veze sa pokušajem vojnog udara u njegovoj zemlji.

Rekao je turskom kolegi da su pretpostavke koje se u tom smislu iznode „apsolutno pogrešne“.

Kako prenosi agencija Reuters, Keri je naglasio da su takve tvrdnje i „štetne po američko-turske odnose“.

SAD je za organizovanje vojnog puča optužio čak i turski ministar rada Sulejman Sojlu – javila je Televizija „Haberturk“.

On je bio kategoričan: Vašington stoji iza pokušaja državnog udara u Turskoj!

Jedan od onih koji misle slično kao Sojlu i dokazuju da je pokušaj prevrata u Turskoj bio organizovan uz odobrenje SAD je i predsednik moskovske Akademije za geopolitičke probleme pukovnik Konstantin Sivkov.

On ukazuje da ceo niz fakata direktno i posredno svedoči da je vojni prevrat pokušan „uz učešće Sjedinjenih Država i sa njihovim odobrenjem“: „Džon Keri je izgovorio veoma važnu rečenicu, na koju je malo ko obrazio pažnju, a mnogo šta govori. On je, naime, usred pučističke drame rekao da u Turskoj mora da bude obezbeđen kontinutet vlasti. A to je podrazumevalo: da su SAD bile spremne da priznaju prelazak vlasti u druge ruke i da ga odobre. Indirektno, Keri je time priznao i da Vašington podržava prevrat“.

Sivkov pokušaj puča u Turskoj smatra i dokazom da su SAD spremne da metode hibridnog ratovanja primene i protiv svojih saveznika iz NATO. Drugim rečima: i unutar zapadne vojne alijanse.

Sivkov je uveren da će narednih dana i meseci uslediti: novo udaljavanje Turske od SAD, približavanje Ankare Siriji i odustajanje od rata sa Kurdima.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom