Vesti

NYT: SAD moraju da nauče kako se nositi sa velikim armijama

Izvor: Fakti, NYT

Uticajni američki dnevni list The New York Times objavio je da narastajuća vojna moć Rusije i Kine prisiljava vojnu mašineriju SAD da se sprema za „ratove budućnosti za koje će biti karakteristično formiranje velikih armija i otvaranje velikog broja frontova“.

Komentator lista Helen Kuper ukazala je da su Amerikanci tokom proteklih 15 godina ratovali samo protiv „slabo naoružanih ustanika i međusobno nepovezanih terorističkih organizacija“. A da će odsad morati da „opet nauče kako se nositi sa velikim armijama“.

The New York Times naglašava da će oružane snage SAD zbog Rusije i Kine „morati da obnove sposobnost vođenja klasičnih ratnih operacija“. A i da se okrenu vojnim vežbama za „hibridne ratove budućnosti“.

List citira načelnika štaba američkih Kopnenih snaga Marka Milija: „Nismo se protiv takvih protivnika već dugo borili. Naše pripreme više neće moći da budu kakve su bile. Sada je situacija principijelno drugačija“.

General Mili je istovremeno upozorio: „Ratovi se odsad mogu voditi korišćenjem oružanih snaga, komandosa, partizana, terorista i kriminalaca. Od svega toga se može praviti mešavina koja će dejstvovati na veoma teškom terenu sa potencijalno velikom gustinom stanovništva“.

NYT citira i ove reči ključnog američkog admirala Džona Ričardsona: „Vratila se konkurencija među velikim silama. Zato se velika pažnja mora posvećivati ne samo projekciji sile, nego i kontroli nad morima i okeanima“.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom