Vesti

The National Interest: Oružane snage SAD se raspadaju

Izvor: FAKTI

Postoje svi razlozi da se veruje da se oružane snage SAD raspadaju – ocenio je američki uticajni list The National Interest. Kako je ukazao autor teksta Džastin Džonson, SAD su za poslednjih pet godina smanjile vojni budžet za četvrtinu, a to je imalo fatalne posledice. Potom je naveo „glavne simptome agonije“.

Kao prvi označio je: američka pomorska pešadija prinuđena je – zbog nedostatka novca – da rezervne delove za F-18 uzimaju sa otpisanih aviona istog tipa, čak i sa onih koji već završili u vojnim muzejima.

Kao drugi: samo 30 odsto ratnih aviona može biti pušteno da leti.

Kao treći: bombarderi V-1 nalaze se u upotrebljivom stanju takođe zahvaljujući samo delovima koji se uzimaju sa otpisanih eksponata.

Kao četvrti: lovci F-16 moraju da lete po redu jer za sve istovremeno nema rezervnih delova, pa zato polovina lovačkih eskadrila nije spremna za borbena dejstva.

Kao peti: piloti pomorske avijacije – umesto potrebnih 25-30 sati mesečno – imaju manje od po četiri sata letenja. Zato se tokom protekle decenije udvostručio broj avio-katastrofa letelica korpusa pomorske pešadije.

Kao šesti: dve trećine brigada američkih kopnenih snaga nije spremne za realna ratna dejstva jer Amerikanci imaju pešadiju koja trenutno nije brojnija od onoga što su imali uoči Drugog svetskog rata.

Kao sedmi: ratna mornarica treba da ima 375 različitih brodova, a ima – 273.

Kao osmi: ratna avijacija mora da i dalje koristi bombardere V-52 iako su ti avioni proizvedeni pre više od pola veka.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom