Vesti

National Interest: “Samrat” na 9700km nosi 15 nuklearnih bombi

Izvor: Fakti

Rusija ove godine planira da testira novu tešku interkontinentalnu balističku raketu RS-28 „Sarmat“, koja bi trebalo da zameni sistem R-36 M, koji zapadni vojni stručnjaci zovu „Satana“, piše Daily Mirror.

Kako se naglašava u članku, najnovije rusko nuklearno oružje uneće strah u srca vojnih rukovodstava zapadnih zemalja, pošto postojeće vojne tehnologije „apsolutno nisu u stanju da ga zaustave“.

Rusija namerava da testira nuklearno oružje koje je u stanju da „za nekoliko sekundi“ uništi „celu zemlju“, navodi Daily Mirror. Radi se o strateškom raketnom sistemu RS-28 „Sarmat“, koji treba da zameni R-36 M koji počinje da zastareva.

Osim toga, Moskva tvrdi da je to „zastrašujuće oružje Sudnjeg dana“ u stanju da „eskivira odbrambene radarske sisteme i uništi teritoriju veličine ‘Teksasa ili Francuske’“.

Po nezvaničnim pričama, raketni sistem „Sarmat“ je najmoćniji od svih koji su ikada napravljeni, navodi se u članku.

Postojeće protivraketne tehnologije „apsolutno nisu u stanju da ga zaustave“, naglašava list.

Rusija će tu tešku interkontinentalnu balističku raketu testirati na leto, ali je za sada nejasno da li će ona imati nuklearnu bojevu glavu. Planirano je da bude uvedena u naoružanje ruske armije 2020. godine, piše Daily Mirror.

„Sarmatom“ se pozabavio i mnogo ozbiljniji i stručniji za vojna pitanja američki National Interest koji upozorava da zastarele rakete „Minitmen-3“ neće biti u stanju da se nose sa „novom ruskom teškom raketom RS-28“.

Za razliku od britanskog lista, National Interest tvrdi da će Moskva RS-28 „Sarmat“ već 2018. postaviti u lansirne šahte po Sibiru i na Južnom Uralu.

Vojni ekspert Dejv Madžumdar naglašava da je „Sarmat“ najveća raketa koju je čovek ikada napravio, a da Vašington „nema čime da joj parira“.

Madžumdar i National Interest su se pozvali na komandanta ruskih Raketnih strateških snaga – generala Sergeja Karakajeva – koji je otkrio da će upravo te rakete zameniti „Satanu“ i da će ih prvo dobiti Užurska raketna divizija i Dombarovski pozicioni rejon.

Madžumdar naglašava da svih potrebnih podataka o ruskoj čudo-raketi naravno još nema, ali ukazuje da će imati „čudovišnu snagu i da će prema cilju leteti koristeći snagu svoja četiri motora RD-274.

On ukazuje da će „Sarmat“ biti težak najmanje 100 tona, a da će moći da nosi 10 tona bombi.

„To znači – podvlači Madžumdar – da će „Sarmat“ moći da nosi do 15 termonuklearnih bombi na rastojanja do 9.700 kilometara. Ta raketa se pravi sa namerom da bude neuhvatljiva za svaku postojeću protivraketnu odbranu. Može se pretpostaviti da će nositi sa sobom lažne mete, ali njena glavna prednost biće – brzina. Povrh svega, njene bojeve glave će moći da samostalno manevrišu, što će presretanje rakete učiniti dodatno problematičnim“.

Madžumdar zaključuje: Sjedinjenim Državama je potrebna potpuno nova raketa za zastrašivanje Rusije i Kine, ali – kakva god ona bila – teško da će biti velika kao ruska i teško da će moći da nosi nuklearnih bombi koliko „Sarmat“.

General Karakajev je, inače, ocenio da američki sistem PRO u Evropi ne smanjuje bitno mogućnosti ruskih Raketnih strateških snaga jer se one „neprekidno usavršavaju“. Pritom je apostrofirao: skraćivanje početnog sporog leta rakete, „nova sredstva za probijanje PRO“ i „manevrisanje bojevih blokova koje se teško može predvideti“.

Karakajev dodaje da Rusija raspolaže mogućnostima da udare nanosi iz „najrazličitijih pravaca“. I podvlači: „Naše nove rakete se prave sa ambicijom da sigurno probijaju svaku protivraketnu odbranu“.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom