Vesti

Putin: SAD sa EvroPRO povećava nuklearni potencijal u Evropi

Izvor: Fakti

U rumunskoj bazi Deveselo – u okrugu Olt, 180 kilometara od Bukurešta – profunkcionisao je američki protivraketni sistem opremljen raketama Aegis Ashore.

Na ceremoniji je govorio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i objavio da je taj deo američkog EvroPRO od danas u „operativnoj pripravnosti“.

Vašington je istovremeno saopštio da EvroPRO – pa ni njegov segment u Rusuniji – nije uperen protiv Rusije, da nije u stanju da presreće ruske balističke rakete i da ne krši odredbe sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa.

Zvanična Moskva je odmah zvanično odreagovala. Portparolka ruske diplomatije, Marija Zaharova, saopštila je:

„Američka protivraketna odbrana u Evropi predstavlja pretnju strateškoj stabilnosti i narušava sporazum o raketama srednjeg i malog dometa. Rusija će izvući sve potrebne zaključke i preduzeti parirajuće mere vojnog i tehničkog karaktera“.

Oglasio se i zamenik predsednika spoljnopolitičkog komiteta Državne Dume Leonid Kalašnjikov, rekavši: „Došao je trenutak da istupimo ne samo iz sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju, nego i iz sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa. Pogotovo iz ovog drugog jer je apsolutno štetan po Rusiju“.

Amerikanci 13. maja počinju da grade drugi segment svoje EvroPRO u Poljskoj, kod mesta Redzikovo, 150 kilometara od Gdanjska, koji treba da bude završen 2018-te.

Glavni urednik specijalizovanog časpisa „Arsenal Otečestva“ Viktor Murahovski, danas je ukazao da sistemi Aegis Ashore koji su se pojavili u Rumuniji koriste „apsolutno iste univerzalne raketne sisteme koje nose brodovi američke ratne mornarice. Odnosno: u Devoselu su se pojavile zenitne dirigovane rakete-presretači SM-3. Za njih se koriste lanseri MK-41, koji imaju dvojnu namenu. Jer, sa njih mogu da startuju i krstareće rakete „Tomahavk“.

Drugi poznati moskovski vojni ekspert Igor Korotčenko posebno naglašava:

„Američki sistem PRO usmeren je protiv Rusije. Njegov cilj je da devalvira naše nuklearne mogućnosti. Zato će SAD aktivno razvijati i njegovu pomorsku komponentu. U Crnom i Baltičkom moru. Potom će stvoriti azijski i arktički segment PRO, verujući da će tada moći da ucenjuju Rusiju. Međutim, takvu mogućnost će – ako Rusija ne bude ništa preduzimala – imati tek kroz 25 godina“.

Murahovski naglašava da će Amerikanci za ovo strateško opkoljavanje Rusije koristiti i rakete Block 1B od kojih svaka stoji 20 miliona dolara. Sa istim ciljem već testiraju i rakete Block 2A koje će biti u stanju da rakete presreću i na visini 240-250 kilomatara.

Moskva je unapred objavila da će – zbog dolaska američkih protivraketa u Rumuniju – razmestiti na krimu svoje strateške nosače raketa Tu-22M3 sa raketama H-100 dometa 5.500 kilometara, a to znači da mogu razoriti Devoselo bez napuštanja ruskog vazdušnog prostora.

Ovim povodom je zamenik direktora Tauridskog informativno-analitičkog centra RISI Sergej Jermakov, prvo naglasio da Vašington i Pentagon žele da obezbede globalnu dominaciju SAD, a da se sistem EvroPRO uklapa u taj zadatak.

„SAD su, bez skrivanja, proglasile kurs na globalnu dominaciju, i oružane snage treba na sve načine da obezbede tu dominaciju. Na tu temu se u Sjedinjenim Državama uveliko donose potrebna konceptualna dokumenta: strategija, doktrine, uključujući vojne. Sistem PRO u Rumuniji i Poljskoj se upravo uklapa u te zadatke. I to je prilično zabrinjavajući simptom, koji preti našoj bezbednosti“ – kazao je Sergej Jermakov u programu radija Sputnik.

Predsednik američkog Stejt departmenta Frenk Rouz izjavio da sistemi PRO SAD u Evropi nisu predviđeni za suprotstavljanje raketnoj pretnji iz Rusije i da nisu sposobni da ugroze ruski raketni potencijal. Međutim, po Jermakovljevom mišljenju, sve ukazuje na suprotno.

„Pitanje je: a zašto se onda sistem PRO nalazi u Rumuniji? To pitanje naši stručnjaci, vojnici, diplomate, političari postavljaju već godinama. U NATO su posle poslednjeg velikog samita u Čikagu prešli na trokomponentni sistem zaštite svoje bezbednosti: to su snage opšte namene, PRO i nuklearne snage. Tako nastaje interesantna situacija: posle događaja u Ukrajini, ozbiljnog zaoštravanja naših odnosa, zvaničnici NATO kažu da je pred alijansom zadatak obuzdavanja Rusije, a ako obuzdavanje ne uspe, NATO treba da bude spreman da uništi neprijatelja. Pri tome se ispostavlja da su sve komponente usmerene protiv Rusije – mi to vidimo po povećanju grupacija običnih oružanih snaga u zemljama Istočne Evrope i razmeštanju PRO. I PRO, i nuklearno oružje, i snage opšte namene – to su kompleksni sistemi, i svi ti sistemi potencijala NATO usmereni su protiv naše zemlje, to je očigledno“ – ističe Jermakov.

Postavljanje američkog sistema protivraketne odbrane u Evropi – to nije zaštita, već – povećavanje američkog nuklearnog potencijala, ocenio je Vladimir Putin.

On je u Sočiju, za vreme savetovanja sa ključnim vojnim komandantima i vrhom Ministarstva odbrane i Generalštaba – dodatno naglasio i precizirao:

„Ako Amerikanci – koristeći svetske medije – nekoga još i mogu držati u zabludi da njihov sistem protivraketne odbrane nije pretnja za Rusiju, ili da je to isključivo odbrambeni sistem, time u zabludu neće dovesti nikoga ko sedi za ovim stolom. Nikoga ko prisustvuje ovom savetovanju. Jer, to nije odbrambeni sistem – to je sastavni deo nuklearnog strateškog potencijala SAD koji je postavljen na periferiji“.

Putin je objasnio da pod „periferijom“ ima u vidu „Istočnu Evropu“. Pritom je liderima zemalja koje „primaju“ američku PRO treba da znaju:

„Neka znaju da su dosad živeli spokojno i u bezbednosti. Jer, Rusija je sada – posle postavljanja elemenata američke PRO – prinuđena da razmišlja kako da kupira rizike po svoju bezbednost“.

Putin je poručio Vašingtonu da dovođenjem PRO u Rumuniju krši odredbe sporazuma o uništavanju raketa srednjeg i malog dometa. I objasnio: „Lansirne rampe koje su instalirane u Rumuniji – mogu se koristiti i za lansiranje takvih raketa“.

Ruski lider je posebno naglasio: „Dolazak američkih radara u Rumuniju komplikuje međunarodnu situaciju oko Rusije. Poslednji događaji pokazuju da se stvari na tom planu ne poboljšavaju. Na žalost, pogoršavaju se“.

Dodao je da su Amerikanci faktički odbacili sve predloge Moskve o saradnji u sferi protivraketne odbrane i nastavio:„Nama su sve donedavno tvrdili da je PRO u Evropi potrebna radi zaštite Zapada od raketnih i atomskih pretnji Irana. Gde su te pretnje sada? Nema ih! A rad na PRO se nastavlja“.

Putin je podvukao da se radi o nameri SAD da promene stratešku ravnotežu u svetu u svoju korist.

Ponovio je da se Rusija neće upuštati u novu trku u naoružanju: „Toga neće biti, ali ćemo planove svog naoružavanja korigovati imajući u vidu novu pretnju. Nećemo izlaziti iz utvrđenih finansijskih okvira, ali ćemo kupirati i nove pretnje po bezbednost Rusije“.

Amerikanci su pored rumunske vojne baze Devoselo postavili moćan radar i centar za upravljanje mobilnim baterijama sa 41-om raketom-presretačem SM-3.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom