Vesti

S-500 odbrambeno oružje budućnosti

Izvor: Fakti

Ruski protivavionski i protivraketni sistem S-500 smatra se odbrambenim oružjem budućnosti.

Takvim ga smatraju i protivnici Rusije. Nimalo slučajno jer je superioran i S-300 i S-400. Ne samo zbog većeg dometa i ubojne moći.

S-500 će dobiti dosad neviđenu tajanstvenu radio stanicu, koja će biti proizvedena u naredne dve godine. U Objedinjenoj korporaciji koja proizvodi sisteme za komunikaciju, kontrolu i radioelektronsko ratovanje (RER) za Oružane snage RF, a biće to potpuno novi sistem radio veze, bez premca po kvalitetu, dometu prenosa podataka, a i po „radarskoj neprimetnosti”.

Zahvaljujući ovim sistemima, neprijatelj neće moći da prisluškuje veze S-500 niti da ih ometa.

Radiostanice prethodne generacije su radile na unapred definisanim frekvencijama, što je povećavalo verovatnoću prisluškivanja i presretanja informacija, a u perspektivnim sistemima to neće biti moguće.

Komunikaciona oprema, koju danas korporacija ispručuje vojsci (naprimer, radio stanice za PRO srednjeg dometa “Buk-M2”), već raspolaže visokim imunitetom na šum, i u njoj su već integrisani režimi „pseudo-slučajnog resetovanja radne frekvencije i maskirane komunikacije”.

„Nova oprema će raspolagati fundamentalno novim mogućnostima i značajno će povećati kvalitet, opseg, sigurnost i tajnost komunikacija. Stvaranje komunikacione tehnike šeste generacije je pitanje koje će biti rešeno u naredne dve godine”, – rekao je neimenovani predstavnik kompanije-proizvođača.

Stručnjak u oblasti sredstava protivvazdušne i protivraketne odbrane (PVO i PRO) – Mihail Hodarjonok – objasnio je: osnovni zahtevi sredstava i sistema veze koji se koriste u PVO su tajnost i imunitet na šum.

„Primenjuje se nekoliko sistema veze – radioveza i radiorelejna veza (vid kopnene radioveze, zasnovane na mnogokratnoj retranslaciji radio signala) koja je sposobna za prenos govorih podataka i telekodnih informacija (TKI).

– Budući da su sredstva raspoređena u mobilnoj varijanti – samim tim se nikakve provodne linije veze ne mogu koristiti već samo radio- i radiorelejne veze. Zato su ključna dva uslova: tajnost, kako bi se sakrilo, šta se govori, šta se prenosi i kakva se razmena informacija odvija, i imunitet na šum, kako bi veza funkcionisala u bilo kojim uslovima i pri bilo kakvom neprijateljskom delovalju. Nikakva ometanja, kreirana od strane neprijatelja u opsegu prenosa telekodnih informacija ne smeju uticati na rad sistema, jer je komandna tačka na jednom mestu, divizion – na drugom, lanser – na trećem, i neophodan je prenos informacija. Postoje antene koje se podižu i omogućavaju komunikaciju”, – objasnio je ekspert.

Raketni sisteme S-500 proizvodi koncern VKO “Almaz-Antej”.

To je sistem nove generacije klase zemlja-vazduh. Zapravo: univerzali kompleks dugog dometa i visine presretanja sa povećanim potencijalom protivraketne odbrane.

Biće mnogo napredniji od do sada najsavremenijeg S-400, koji je potvrdio svoj kvalitet tokom operacije Vazdušno-kosmičkih snaga u Siriji, blokirajući celu teritoriju ove zemlje (radijus delovanja – 400 km) i pretvarajući je u zonu zabrane letova.

Američki konkurent, Patriot Advanced Capability 3, takođe će ostati iza, s obzirom na njegovu sposobnost identifikovanja ciljeva na maksimalnoj udaljenosti od 35-50 km pri visini leta od 50-100 metara i do 170 km pri visinama leta u rasponu od 1-10 hiljada metara.

Jer, S -500 može da detektuje i istovremeno obori do deset balističkih supersoničnih ciljeva, koji lete brzinom od 7 km/s, i da obori bojeve glave hipersoničnih raketa.

S-500 je trebalo da bude uveden u naoružanje Oružanih snaga RF tokom 2016. godine, ali je taj rok prolongiran za 2017. godinu. S-500 ima radijus uništavanja do 600 kilometara. Moći će da presreće ne samo aerodinamičke ciljeva – avione i helikoptere, – već i balističke i krstareće rakete.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom