Vesti

Da li je Berezovski ubijen zbog dogovora o povratku u Rusiju?

Izvor: Fakti

Valter Litvinjenko – otac Aleksandra Litvinjenka špijuna-prebega čiju smrt London pokušava da pripiše Vladimiru Putinu – u emisiji „Specijalni dopisnik“ u programu TV kanala „Rusija 1“ izjavio je da je demokratija klopka za Rusiju.

Po njegovim rečima, Rusija se uspravila i staje na noge i, zato Zapad želi da je „prelomi“.

„To je jedini razlog zašto ponovo vraćaju ono što su davno izgubili“ – kazao je Litvinjenko-stariji o događajima poslednjih godina.

„Bio sam na Zapadu, u Londonu, u Italiji, i shvatio sam šta je demokratija. Demokratija je zamka za Rusiju. I kraj! To je zamka za Rusiju u koju je svojevremeno upala. A svi smo pohrlili na tu stranu. Otac mi je govorio: „Čekaj, čekaj, tek ćete da vidite šta je demokratija“. U pravu je bio pokojni otac, nek mu je Carstvo nebesko“ – pojasnio je otac Aleksandra Litvinjenka.

U emisiji „Specijalni dopisnik“, gosti u studiju su diskutovali o izveštaju sera Roberta Ovena, koji je, po mišljenju voditelja Jevgenija Popova, postao za zapadni antiruski front nekakva signalna raketa. Zapad je njegovim objavljivanjem napunio oružje informativnog rata – ceo niz optužbi iz SAD i Evrope obrušio se na Rusiju n njeno rukovodstvo.

U toj emisiji je gost bio i bivši šef obezbeđenja Borisa Berezovskog Sergej Sokolov i rekao da je Berezovski, s kojim se dopisivao „faktički do dana njegove smrti“, ubijen u Londonu (kao i Litvinjenko) zato što je nameravao da određena dokumenta i podatke dostavi Vladimiru Putinu.

Po rečima Sokolova, Berezovski je „imao dogovor“ da se vrati u Rusiju. „On je imao ogromnu arhivu dokumenata. Jedan deo tih dokumenata, tamo su bili i video snimci, i audio snimci, i deo dokumenata, predao je meni“- kazao je bivši šef obezbeđenja Borisa Berezovskog.

Sokolov je objasnio da je Litvinjenkovo ubistvo deo velike operacije pod nazivom „Kvejk“.

„Ona je smišljena 1986. godine. Imam dokument, tajni dokument CIA o pripremi te operacije.

Još ranije sam znao da se priprema operacija, specijalna operacija diskreditacije Vladimira Putina i vlasti putem korišćenja naročito otrovnih materija na teritoriji Ruske Federacije“ – kazao je Sokolov.

On je naglasio da je o tome obavestio „odgovarajuće organe“.

Sokolov je dodao da može da „navede prezimena“ svih američkih i engleskih agenata koji su učestvovali u operaciji dostavljanja u London polonijuma iz bivše sovjetske baze na ostrvu Vozroždenije.

„Prva grupa tih agenata išla je na ostrvo da na određenom mestu sakrije uzeti polonijum. Sakrila ga je u kontejnerima koje je spremila za dolazak druge grupe. Mi smo to sve zabeležili, imamo video-protokole, registarske oznake vozila, evo maršrute kojom su išli, a postoje izjave svedoka i onih koji su im bili vodiči“ – kazao je Sokolov.

Pa ukazao:„Zatim je stigla druga grupa u kojoj je prema opisu (uzeli smo fotografije) bilo troje ljudi: jedan pripadnik CIA, jedan pripadnik MI-6 i sam Aleksandar Litvinjenko. Pratili smo tog puta, i mogu tačno da kažem da je taj i taj kontejner bio kod njega i da je odvežen odande“ – dodao je Sokolov.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom