Vesti

Robert Kaplan: Nema alternative američkom liderstvu u Evropi

Izvor: Sunday Times

Savremena Evropa se više se raspada na delove i sve više liči na stanje u kojem je bila u srednjem veku – ocenio je američki analitičar Robert Kaplan.

On je na stranicama Sunday Times ukazao da su uzrok: najezda migranata i „agresija preporođene Rusije”.

Kaplan naglašava da je Evropa posle Drugog svetskog rata uspevala da s čuva od unutrašnje razdrobljenosti zahvaljujući svojoj relativnoj izolovanosti od Evroazije i Severne Afrike. Sada, po njegovom mišljenju, sve stoji drugačije zato što različti delovi Evrope gledaju različito na navalu migranata, divljanje terorizma u Evropi i po svetu i na „agresivnost putinske Rusije”.

Kaplan tvrdi: „Evropa je decenijama bila mirna i za to vreme utvrdila i visoke ideale univerzalnih ljudskih prava, uključujući i pravo na azil u EU, zahvaljujući despotskim režimima Bliskog Istoka. Sadam Husein, Moamer Gadafi i Asad držali su svoje zemlje pod kontrolom i omogućili Evropi da uživa u svom idealističkom kolaču”.

Kaplan procenjuje da je konsolidacija Rusije pod vlašću Vladimira Putina napravila duboki raskol između Pariza i Varšave i Berlina i Bukurešta.

On podvlači da se EU ubrzano raspada i da već sada lični na nekadašnju multinacionalnu Svetu rimsku imperiju koja je nestala 1806. godine.

Kaplan iz svega izvlači zaključak: „Završile su se decenije u kojima smo Evropu smatrali predvidljivom i dosadnom. Karta kontinenta ponovo postaje srednjevekovna, makar na planu političkih pozicija i alijansi. Sve ovo znači da i dalje nema alternative američkom liderstvu u Evropi”.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom