Vesti

CIA ne raspolaže informativnim mogućnostima u okruženju Putina

Izvor: WSJ, Telegraph, Fakti

Nije se potvrdila prognoza o sudbini Rusije koju je 2000 po narudžbini CIA napravila veća grupa eksperata – objavio je The Telegraph.

Britanski list je podsetio da su ti eksperti pre deceniju i po – na veliku radost Lenglija, Bele kuće, Stejt departmana i Pentagona – predviđali da će Rusija teško podneti gubitak statusa velike sile i da će koristiti svoje rezerve prirodnog gasa da bi taj status povratila. Drugi deo istog predviđanja je bio: Rusija će do 2015-te postati slaba država kojoj će za uticanje na međunarodnu politiku ostati samo pravo veta u Savetu bezbednosti UN.

Ta prognoza ne samo da se nije opravdala, već je Rusija – naglašava The Telegraph – svoj uticaj proširila od Grčke do Sirije, uspela je i da povrati Krim, a još uspeva da osujećuje ambiciozne planove Zapada.

I ta prognoza iz 2000-te omanula je na još nekim tačkama. Primera radi, predviđala je ujedinjenje Severne i Južne Koreje i fomiranje države Palestine.

U oktobru je Kongres SAD započeo neformalnu istragu povodom grešaka američke „obaveštajne zajednice” vezanih za uključivanje Rusije u rat u Siriji i rat u Donbasu.

CIA je na tapetu i zbog omanjivanja povodom Kine i ostrva Spratli.

„Obaveštajna zajednica” se – odmah po pokretanju istrage – požalila da ne raspolaže „informativnim mogućnostima u okruženju Vladimira Putina”.

Američki uticajni list The Wall Street Journal objavio je sopstvenu analizu ključnih događaja 2015. godine.

Ocenio je da je glavna tendencija u svetu – širenje terorističke opasnosti, zajedno sa jačanjem grupacije Islamska država.

Isti list tvrdi da je pod udarima koalicije koju predvode SAD dosad poginulo više od 20.000 pripadnika ID i da je oslabila njena kontrola nad teritorijama koje drži.

WSJ istovremeno navodi podatke neimenovanog američkog funkcionera koji tvrdi da je ID počela da vrbuje širom sveta dvostruko više pristalica i da je, zahvaljujući prilivu bojovnika iz inostranstva, uspela da učvrsti svoje prisustvo u približno 30 zemalja.

Američki list se posebno osvrće na rusku vazdušnu kampanju u Siriji za koju tvrdi da je sračunata pre svega na zaštitu sirijskog predsednika Bašara Asada.

WSJ ovoj svojoj oceni dodaje: „Može se ipak govoriti o povratku u kremaljskom stilu. Jer, Rusija je 2015. godinu započela bezmalo kao svetski parija, a već ove jeseni je počela da nastupa kao važan igrač na međunarodnoj sceni”.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom