Vesti

Vork, zamenik ministra odbrane SAD: Uzbunu zbog jačanja Rusije i Kine

Izvor: Fakti

Visoki funkcioneri Pentagona proglasili su uzbunu zbog vojnog jačanja Rusije i Kine i počeli da govore o neophodnosti priprema za mogući sukob s tim državama na planetarnom nivou, piše agencija Bloomberg View.

Postoje dve velike sile. Situacija je potpuno drugačija nego dosad. Mi se tokom poslednjih 25 godina ni sa čim sličnim nismo suočavali – priznao je na „Reganovom forumu nacionalne odbrane“ zamenik američkog ministra odbrane Robert Vork, opisujući „pretnju“ koju će u dugoročnoj perspektivi predstavljati Rusija i Kina.

Vork je predstavio novu strategiju nacionalne odbrane, takozvanu Treću protivtežu, izrađenu s ciljem da se spreči sukob s Rusijom i Kinom. Njena suština je u razradi novih metoda ratovanja koji će omogućiti Sjedinjenim Državama da ograničavaju jačanje tih dveju zemalja.

Pentagon zahteva aktivnije mere za borbu protiv eventualnih pretnji nacionalnoj bezbednosti SAD od strane Rusije i Kine, ali nema pravo da radi ono što smatra neophodnim, dok Bela kuća – kada je u pitanju korišćenje vojnih sredstava – deluje oprezno i najčešće kasni, ističe BV.

Ministar odbrane SAD Ešton Karter pristalica je radikalnih mera, koje ne podržavaju drugi najviši državni funkcioneri.

Karter se otvoreno zalaže za davanje Ukrajini smrtonosnog odbrambenog oružja, a takođe izražava skepticizam povodom saradnje s Rusijom u rešavanju sirijske krize. Osim toga, Pentagon vrši pritisak na Belu kuću i Stejt department iznutra, pokušavajući da slomi njihov otpor i ubedi ih u neophodnost oštrijeg reagovanja na kinesku izgradnju vojnih objekata na veštačkim ostrvima u Južnom kineskom moru, piše autor članka.

Karter je prošle nedelje izjavio da Pentagon preduzima više mera na obuzdavanju ruske i kineske „agresije“.

Međutim, američki ministar odbrane često govori o te dve zemlje mnogo oštrije od predstavnika Bele kuće i Stejt departmenta, a to znači da je teško očekivati da će za vladavine aktuelne administracije planovi zaoštravanja spoljnopolitičkog kursa biti realizovani, zaključuje autor članka.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom