Vesti

Bžežinski: Događaji podsećaju na početak Prvog svetskog rata samo na Bliskom istoku

Izvor: RR

Vašington treba da zahteva od Rusije da odustane od napada koji ugrožavaju američke interese u bliskoistočnom regionu, piše Bžežinski.

Vazdušni napadi, koje je Rusija navodno izvršila na sirijske formacije koje podržavaju SAD, ili pokazuju rusku vojnu nekompetentnost ili dokazuju „opasnu želju“ Moskve da istakne političku nemoć Amerike, piše u članku za Financial Times bivši savetnik američkog predsednika Zbignjev Bžežinski. U oba slučaja, smatra on, ugroženi su budućnost Bliskog istoka i autoritet Vašingtona.

U Siriji Rusija treba da sarađuje sa SAD, a ne da se bori protiv njih, piše Bžežinski. On ističe da sadašnji događaji podsećaju na vreme početka Prvog svetskog rata. Autor članka je ipak uveren da još ima vremena da se spreči ponavljanje pokolja koji ovaj put počinje na Bliskom istoku.

Saradnja Amerike i drugih zemalja sa Rusijom, podseća bivši savetnik za nacionalnu bezbednost SAD, donela je uspeh u veoma teškim pregovorima o iranskom nuklearnom programu. Posle toga je, možda, neko mogao da pomisli da je sledeći korak rešavanje sirijskog problema pomoću učesnika kao što su Rusija i Kina, piše Bžežinski, a prenosi RT.

Ali umesto toga Rusija je izabrala vojnu intervenciju, bez političke i taktičke saradnje sa SAD, glavnom inostranom silom koja preduzima direktne, mada neefikasne, pokušaje da skine sa vlasti Bašara Asada, navodi se u članku. Osim toga, Rusija je, izgleda, počela da vrši napade na sirijske elemente koje finansira, obučava i snabdeva Amerika, piše on.

Vašington u ovim događajima ima samo jedan način da zaštiti svoje interese: on treba da zahteva od Rusije da odustane od napada koji ugrožavaju američke „aktive“ u bliskoistočnom regionu.

„Rusija ima puno pravo da podržava gospodina Asada, ako to želi. Ali u slučaju da se ponove nedavni događaji, to treba da dovede do recipročnih mera SAD“, smatra Bžežinski. Ruske napade treba neutralisati, ako nastave da provociraju Ameriku, dodao je on.

Pa ipak, on smatra da bi bilo bolje da Rusija sarađuje sa SAD i da one zajednički reše ovaj regionalni problem.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom