Vesti

Američka obaveštajna agencija Stratfor: Rusija postaje globalni lider

Izvor: Fakti

Rusija uspešno ostvaruje ciljeve svoje spoljne politike na Bliskom Istoku i povodom sirijske krize sve više postaje globalni lider, što i reakcije SAD potvrđuju – ocenio je Stratfor.

Ovaj najpoznatiji američki privatni analitičko-obaveštajni centar procenjuje da Rusija sada pred sobom ima širok spektar ciljeva koje želi da ostvari u Siriji i u drugim bliskoistočnim zemljama.

„Jedan od tih ciljeva je podrška sirijskom predsedniku Bšaru Asadu i Damasku. Širi aspekt strategije je – porška lideru radi pripreme terena za dalje pregovore”.

Stratfor smatra da Moskva nastoji i da proširi sferu svojih interesa na Bliskom Istoku u celini. Zbog toga se može očekivati dalje jačanje saradnje Irana i Rusije povodom sirijske krize.

„Rusija takođe teži da postane globalni lider i međunarodni akter koji na sebe preuzima odgovornost, gledajući direktno u oči SAD i ne klanjajući se pred njima. Avio-udari u Siriji već su jasno pokazali – a reakcija SAD to potvrdila – da Rusija dejstvuje jednostrano i da se pritom distancirala i od Sjedinjenih Država, i od arapskih saveznika, i od NATO” – podvlači američka analitičko-obaveštajna kompanija.

Stratfor je ukazuje da je Rusija trenutno blizu dostizanja većine ciljeva koje je sebi postavila, a da će je dalja dejstva dovesti za sto za kojim će se pregovarati o sirijskom konfliktu kao konfliktu regionalih i međunarodnih razmera.

„Rusija – za razliku od SAD – demonstrira svoju sposobnost da bude globalni lider” – upozorava Zapad Stratfor.

I dodaje: „Rusi su šahisti i ne prate samo jednu, sirijsku krizu. Rusi ono što čine u Siriji dovode u vezu sa svojom drugom „šahovskom tablom” – konfrontacijom sa Zapadom. Sa Ukrajinom”.

Stratfor posebno podseća da Evropska unija još nije izgradila jedinstvenu poziciju povodom ruske operacije u Siriji, a to „Vašington čini nervoznim” jer SAD strahuju da će se EU na kraju prikloniti poziciji Moskve povodom Sirije. A to će – ako se dogodi – pomoći Rusiji da smanji antiruski pritisak EU povodom druge geopolitičke krize – ukrajinske.

„Rusija i EU nisu, naravno, blizu uklanjanju raznoglasja povodom Ukrajine, ali je sve u fazi kada pomisao da EU početkom naredne godine može oslabiti sankcije uvedene Rusiji – više ne izgleda tako neobičnom. Uostalom, Vašington zazire da bi Evropa mogla podržati rusku operaciju u Siriji i tako podriti napore SAD”.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom