Vesti

Komandant NATO u Evropi, Bridlav: Rusija u Siriji blokira operacije SAD i saveznika

Izvor: Fakti

Komandant snaga NATO u Evropi – američki general Filip Bridlav – izjavio je da Rusija razmešta na teritoriji Sirije takozvani „sistem PVO za ograničavanje i blokiranje pristupa“ da bi onemogućila operacije u regionu Amerikanaca i njihovih saveznika.

Objavljujući ovo, The Washington Post je ukazao da se navodno radi o sistemu A2/AD koji čini „kombinacija baterija sa raketama zemlja-vazduh i protivbrodskih raketa čiji je zadatak da onemoguće tuđe snage da dođu na određenu teritoriju, akvatoriju ili vazdušni prostor i da ih preseku“.

Po rečima ključnog NATO-generala u Evropi, to će biti već treći ruski A2/AD sistem u Evropi, odnosno tako štićena zona. Autor teksta u uticajnom američkom listu – verovatno na bazi onoga što je od Bridlava čuo – napisao je:„Prva i najstarija među njima nalazi se u regionu Baltika jer je pomorska baza Rusije u Kalinjingradu dobro opremljena za zadatke PVO. Druga je posle aneksije Krima normirana na poluostrvu i pokriva Crno more, a treća sada nastaje u Siriji“.

U svakom slučaju, posle ovoga je usledio ovaj citat onoga što je rekao sam Bridlav:„Kad je Krim u pitanju, ruske protivbrodske krstareće rakete mogu da unište svaki cilj u bilo kom delu Crnog mora, a PVO-rakete – iznad 40-50 odsto akvatorije Crnog mora. Pojava takvog sistema u Siriji ima malo veze sa borbom protiv Islamske države, a mnogo – sa odbranom predsednika Sirije Bašara Asada. Najmoderniji sistemi PVO i druga oprema, uključujući borbene avione za borbe u vazduhu, na nesumnjiv način govore o pravim namerama Rusije“.

The Washington Post, inače, piše da je Rusija već prošle nedelje u avio-bazi kod Latakije imala više od 20 borbenih aviona i helikoptera, plus najmanje 500 vojnika i nekoliko tenkova i oklopnih transportera.

Američki ekspert Farid Zakarija rekao je italijanskom listu Corriere della Sera da se Islamska država ne može uništiti bez Rusije i Irana.

Zakarija veoma važnom promenom smatra pristanak turskog predsednika Tajipa Erdogana da se Asadu ostavi „politička budućnost“.

Po njegovoj proceni, i ako Islamska država bude „razbijena iz vazduha“ – ona će na zemlji opstati, pa građanski rat u Siriji može trajati još decenijama.

——————

LavrovŠef ruske diplomatije Sergej Lavrov saopštio je da Rusija ne može ući u sastav iračko-sirijske koalicije kojom rukovode SAD zato što je formirana mimo međunarodnog prava!

Istovremeno poručio Amerikancima da su njihove tvrdnje da se Islamska država ne može uništiti ako sirijski predsednik Bašar Asad ne napusti funkciju „naprosto neozbiljne“.

Pritom je povodom demonizacije Asada na Zapadu, koja ne prestaje, rekao i ovo: „U Siriji prioritet mora biti borba protiv terora, a ne smena Asada!“.

Ruski ministar je posebno naglasio da razumevanje koje se ponovo pojavilo između Vladimira Putina i Baraka Obame „još ni na koji način ne vodi saradnji povodom Sirije“.

Dodao je da je Moskva nesaglasna sa ocenom američkog ministra odbrane Eštona Kartera da Rusija „sipa ulje na vatru sirijske krize“: „Dobro znamo za mnoge tačke napetosti u svetu gde samo dolivano ulje na vatru. A na Bliskom Istoku je upravo Pentagon sipao ulje na vatru. Za razliku od pozicije SAD, pozicija Rusje povodom Sirije u potpunom je skladu sa međunarodnim pravom“.

Lavrov je ponovio: da se ruska avijacija pojavila u Siriji „po molbi legalnog šefa države“, dok američka avijacija tuče ciljeve u toj zemlji od septembra prošle godine i bez mandata Saveta bezbednosti UN i bez poziva zvaničnog Damaska.

Ovako sa Amerikancima niko nije razgovarao decenijama. Nije ni Rusija. Sve do čuvenog Putinovog „minhenskog govora“.

Lavrovljeve reči utoliko su značajnije što je visoki funkcioner Ministarstva inostranih poslova Rusije Ilja Rogačov, danas popodne saopštio: da je Rusija spremna – ukoliko joj se Bagdad obrati – da razmotri i molbu Iraka da ruski ratni avioni bombarduju položaje i baze Islamske države i u toj zemlji.

Moskovski mediji – što takođe sigurno nije slučajno – dali su naglašeni publicitet izjavi sirijskog ambasadora u Moskvi Rijada Hadada: „Koalicija koju predvodi Vašington postoji i deluje već godinu dana, a za to se vreme teritorija pod kontrolom Islamske države samo povećala“.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom