Izvor: Fakti

U govoru pred Generalnom skupštinom UN, Barak Obama je Rusiju i Kinu nazvao „potencijalnim izazovima SAD“.

Učinio je to u ovom kontekstu: „Naša ekonomija raste, naše trupe su se uglavnom povukle iz Iraka i Avganistana, ali vidimo da se vode debate o ulozi Amerike u svetu. O tome šta znači sila koju opredeljuje opozicija svih neprijatelja i pretpostavljenih protivnik, naspram koje su Kina koja raste i Rusija koja se uzdiže. Kao predsednik SAD, svestan sam opasnosti sa kojima se suočavamo“.

Obama je naglasio da ne želi hladni rat u odnosima sa Rusijom. Pritom je prisajedinjenje Krima Rusiji nazvao „aneksijom“ i optužio Moskvu za „agresiju na istoku Ukrajine“

Istovremeno je podvukao da su sankcije koje su SAD uvele Rusiji izazvane „kursom Moskve prema Ukrajini“:

„Amerika ima malo ekonomskih interesa u Ukrajini. Mi shvatamo dubinu i složenost istorije između Rusije i Ukrajine, ali mi ne možemo stajati po strani kada se suverenitet i teritorijalna celovitost gaze na način koji ne može ostati bez odgovora. Ako to ostane bez odgovora u Ukrajini – to se onda može dogoditi svakoj zemlju koja ima predstavnika na ovom zasedanju. Otuda sankcije koje su SAD i njihovi partneri uveli Rusiji. O tome se radi, a ne o želji da se vratimo hladnom ratu“.

Američki lider je ustvrdio da ruski mediji koji su pod kontrolom države to mogu opisivati i kao „dokaz preporoda Rusije“. Pa nastavio:„Ali, pogledajte rezultate: Ukrajinci su, više nego ikada, zainteresovani za uspostavljanje saveza sa Evropom, a ne sa Rusijom. Sankcije su dovele do bekstva kapitala iz Rusije, do smanjenja njene ekonomije, pada rublje i emigracije velikog broja obrazovanih Rusa“.

kompletan govor

Obama je istakao da Vašington navodno želi samo jedno: da suverena i demokratska Ukrajna sama određuje svoju budućnost i kontroliše svoju teritoriju.

„Ovo želimo ne zato što želimo da izolujemo Rusiju, jer mi to ne želimo. Naprotiv, mi želimo da Rusija bude jaka i da zajedno sa nama jača međunarodni sistem u celini“.

Obama je podvukao da su SAD svesne da nisu u stanju da same rešavaju svetske probleme.

U tom delu govora, ponovio je da SAD smatraju da sirijski predsednik Bašar Asad mora napustiti svoju funkciju jer „nastavlja rat protiv sopstvenog naroda“. Dodao je da SAD nisu saglasne sa logikom da Asad treba da ostane na vlasti „jer bi alternativa bila gora“.

Objavio je, doduše, i da su SAD spremne da povodom Sirije sarađuju sa Rusijom i Iranom. Naglasivši: „Svi, međutim, treba da budemo svesni da posle ovolikog krvoprolića ne može biti povratka na predratni status kvo“.

Obama je ocenio da se migrantsa kriza tiče i američke i kolektivne bezbednosti.

Predsednik spoljnopolitičkog komiteta Državne Dume RF, Aleksej Puškov, ovako je ocenio Obamin nastup u Njujorku: „Sada je jasno da se Obamina pozicija povodom Ukrajine nije izmenila ni za jotu i da on ima nameru da se drži dosadašnje linije“.