Vesti

MI6 u saradnji s CIA naoružao ISIL

Izvor: Guardian, 24h

Iako su bili svesni da će ISIL, povezujući se s drugim terorističkim organizacijama, verojatno proglasiti kalifat na delovima Sirije i Iraka, obučili su ih i naoružali kako bi ratovali protiv sirijskog režima.

Iz dokumenata proizlazi da su Amerikanci nakon rušenja Gadafija u Libiji 2011. zaplenjeno oružje brodovima iz Bengazija u kolovozu 2012. prosledili organizacijama koje su u Siriji ratovale protiv sirijskog predsednika Basara al-Asada među kojima su bili ISIL i Al-Nusra Front. U pošiljci su bili i snajperi, raketni bacači te projektili raznih kalibara.

Britanski Guardian je međutim objavio kako je tužilaštvo u Londonu u ponedeljak odustalo od optužbe protiv švedskog državljanina Bherlina Gilda kojeg su teretili da je bio pripadnik terorističke grupe u Siriji. Tokom postupka “isplivalo” je da britanske obaveštajne službe nisu samo dale logističku potporu ISIL-u te pomoć u vozilima i neprobojnim prslucima nego da je britanski MI6 u saradnji s CIA-om i naoružao tu terorističku grupu.

– Ovo je samo još jedan pokazatelj da se američka politika prema Bliskom istoku vodi bez razmišljanja o posledicama. Američka podrška mudžahedinima u Avganistanu protiv sovjetskih trupa takođe je vodila stvaranju talibana i Al-Kaide, a čini se da se slični potezi vuku i danas. I pored bezbednosnih procena, američke vlade su odlučile pomagati čitav niz pobunjeničkih frakcija protiv libijske i sirijske vlasti, bez previše razmišljanja o tome ko su ti pobunjenici i kako da se s njima sarađuje. Među pobunjenicima protiv Gadafija i Asada ima i radikalnih ekstremista, salafističkih terorista koji se sada ujedinjuju u međunarodnu alijansu terorista. Tako je indirektno ISIL postao proizvod zapadne politike rušenja režima na Bliskom istoku, pa se sve više čini da je arapsko proljeće bilo više proljeće terorista nego pobeda narodne volje – tvrdi Vedran Obućina, stručnjak za Bliski istok iz Društva za mediteranske studije Sveučilišta u Rijeci.

ISIL-ovci odrubljuju glave, spaljuju žive, nevine ljude te decu. Sve to ponosno objavljuju na internetu i šire svoje bolesne zločine.

Španske obaveštajne službe upozorile su da je na području Evrope čak 800-tinjak islamističkih ekstremista – osoba koje je regrutovala tzv. Islamska država ili pak al-Qaida i koje su se borile u Siriji i Iraku, a sada pripremaju napade po kontinentu. Svi oni, navode španske službe, čekaju dalje instrukcije. U Evropu se vratilo, dodaju, i 350 Britanaca s istim ratnim putem i pretnja su za Britaniju – neki od njih ‘specifično nameravaju ciljati mete na Ostrvu’.

– Ti ljudi su slabo obučeni i pripremljeni, ali problem je što su spremni na sve. Prošli su minimalni trening, ali su im mozgovi potpuno isprani i napraviće sve što im nadređeni narede – rekao je anonimni obaveštajac za Times.
Takođe, britanski list navodi da su mnogi ekstremisti bili pod prismotrom, ali im se u međuvremenu izgubio trag. Najbolji primer je Marokanac koji je napao voz na ruti Amsterdam-Pariz. Španske vlasti su znale za njega, ali su ga potpuno izgubile kad je otputovao u Siriju.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom