Vesti

Dempsi: Moskva je stvorila strašan vojni potencijal u kosmosu i u sajber-prostoru

Izvor: Fakti

Rusija radi na stvaranju uslova u kojima NATO ne bi bio u stanju da ispunjava svoje zadatke – ocenio je general Martin Dempsi.

Šef Združenog komiteta načelnika štabova oružanih snaga SAD ovo je rekao prilikom susreta sa vodećim generalima Snaga samoodbrane Irske u Dablinu. Pritom je ukazao da je Moskva već stvorila „prilično strašan vojni potencijal u kosmosu i u sajber-prostoru“.

U tom kontekstu je pomenuo i ruske krstareće rakete kopnenog baziranja i podmornice, pa svoju polaznu ocenu dodatno razjasnio: „Smatram da je diskreditovanje NATO jedan od pravaca delovanja Rusije ili – što je još opasnije – stvaranje uslova u kojima alijansa neće biti sposobna da ostvaruje svoju funkciju i zadatke“.

Dempsi je priznao da se NATO zbog zaoštravanja situacije u Donbasu našao u „škakljivoj situaciji“.

Prvi operativac američke armije nije, međutim, otkrio šta pod ovim misli. Doduše, možda irskim generalima jeste.

NATO je od momenta izbijanja ukrajinske krize znatno pojačao svoje delovanje u Evropi, formirao šest vojnih baza uz granice Rusije i znatno povećao i aktivirao svoje snage za brza dejstva.

Načelnik ruskog Generalštaba Valerij Gerasimov ocenio je da alijansa Rusiji pripisuje „agresivnu politiku“ da bi imala izgovor za vlastito aktiviranje – pojačavanje vojnih vežbi i primicanje zapadnim granicama Ruske Federacije.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom