Vesti

Komandant kopnenih snaga SAD u Evropi: Rusija u vojnoj elektronici stekla prednost

Izvor: Fakti

Američki oficiri uče od ukrajinskih kolega kako se suprotstavljati ruskom oružju, uključujući i ruska sredstva za radioelektronsku borbu – izjavio je general-potpunkovnik Ben Hodžs.

Komandant kopnenih snaga SAD u Evropi, u intervjuu Defense News rekao je: „Nas interesuju pre svega borbene mogućnosti ruskog naoružanja. Niko od Amerikanaca nikada se nije našao pod ruskom artiljerijskom ili raketnom paljbom i nije bio podvrgnut suštinskom uticaju ruskih elektronskih vojnih sredstava za gušenje radara ili za prikušljanje podataka. U svakom slučaju, ne na taktičkom nivou. A Ukrajinci su sve to već iskusili i zato je za nas interesantno da saznamo šta su naučili”.

Hodžs je posebno naglasio da su se Amerikanci tokom poslednje decenije borili sa teroristima i „ustaničkim pokretima”, dok je Rusija nastavila da razvija svoju vojnu elektroniku i stekla prednost.

„Rusi su u stanju da ometaju vojne komunikacije i da izbacuju iz igre bespilotne letelice. Događaji u Donbasu – dodao je Hodžs – će nam omogućiti da se „učimo” rešavanju nekih zadataka”.

Elitni američki general je ocenio da je Rusija u stanju da potpuno zatvori ulaze u Baltičko i Crno more i naglasio da to „izaziva realnu zabrinutost”.

Da podsetim: početkom avgusta je Lori Bakhut, bivša načelnica uprave Kopnenih snaga SAD za radioelektronsku borbu koja je sadageneralni direktor kompanije Corvus Group, upozorila da potencijal Rusije za gušenje vojnih radio-veza nekoliko puta prevazilazi američki.

Mediji su prethodnih dana objavili da ruska armija radi na sistemu za radioelektronsku borbu zasnovanom na „novim fizičkim principima” koji će biti u stanju da parira napadima praktično svih sredstava PVO.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom