Vesti

Simulacija sukoba u Pentagonu pokazala da SAD u njemu ne bi prošli dobro

Izvor: Fakti

Američka armija je „razbijena“ po treći put od polovine XX veka – ocenio je general Robert Skejlz.

Prethodnim porazima ovaj američki general u rezervi smatra – Koreju i Vijetnam.

Po njegovoj proceni, američki vojnici su bili „krajnje loše pripremljeni za Korejski rat.

Problem su bili narednici – naglasio je i citirao svog oca koji je ratovao na Korejskom poluostrvu: „Mi bez narednika nismo armija“.

Početkom 70-ih je stanje u američkoj armiji – tvrdi Skejlz – takođe bilo žalosno. Čak je otkrio: da je u to vreme bio prinuđen da nosi pištolj i dok je boravio u američkim ganrizonima – da bi se „zaštitio od sopstvenih vojnika“ jer su mnogi bili „na teškim drogama“, a česti su bili i rasni sukobi.

„Naša armija je već tada bila razbijena jer su iz nje otišli narednici“.

Skejlz smatra da su oružane snage SAD sada opet „u padu“ zbog smanjivanja vojnog budžeta i – njene brojnosti. Vlast u Vašingtonu je nazvao „nezahvalnom, antiistorijskom i strateški gluvom“.

General tvrdi da to vodi „krahu vojničkog duha“ i tome da mladi oficiri i narednici „opet glasaju nogama“, dok se po garnizonima i jedinicama povečava broj samoubistava, širi nasilje u porodicama oficira, a među vojnicima – narkotici i alkohol.

U Rusiji je protiv Skejlza pokrenut krivični postupak jer je u martu javno pozivao na „ubijanje Rusa“.

Stejt departman je tada odbio da osudi Skejlzov poziv.

Nekoliko dana pre Skejlza, The Daily Beast je – pozvavši se na svoje anonimne izvore u Pentagonu – objavio: da SAD nisu spremne za vojni konflikt sa Rusijom koji bi duže trajao. Takođe: da je tajna simulacija takvog sukoba u Pentagonu pokazala da Amerikanci u njemu ne bi prošli dobro.

The Daily Beast navodi da se američke kopnene snage već 15 godina bore protiv terorizma i da su „loše pripremljene za mogući vojni sukob sa Rusijom“. I zbog malobrojnosti i zbog neadekvatne materijalno-tehničke pripremljenosti.

The Daily Beast prenosi ove reči jednog visokog čina u Pentagonu: „Postoji li verovatnoća da bismo pobedili Rusiju? Da, ali samo pod uslovom da u rat ubacimo sve svoje raspoložive snage, a mi za to nismo spremni onoliko koliko bismo hteli“.

Isto američko izdanje navodi i ovu ocenu drugog „anonimca“ iz vojnog vrha SAD: da je jedna vojna vežba već pokazala da su ratovi u Avganistanu i Iraku ispostili snagu SAD za vođenje dugotrajnih vojnih operacija.

The Daily Beast navodi i ovo mišljenje: „Protiv suparnika kakav je Rusija mi ne bismo imali dominaciju u vazduhu na koju smo računali kao na sigurnu posle 11. septembra 2001. godine“.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom