Vesti

Engdahl: Moskva blizu mogućnosti da pusti u opticaj zlatnu rublju

Izvor: Fakti

Cena zlata na berzama Njujorka i Londona ne održavaju njegovu pravu vrednost kao vatutne rezerve i standarda novčane stabilnosti – ocenio je Vilijam Engdal.

Američki ekonomista, naime, ukazuje da velike privatne i centralne banke zapadnih zemalja veštački drže sniženom cenu zlata jer bi skupo zlato bilo pretnja dolaru.

Engdal smatra da Rusija i Kina vuku poteze koji vode stvaranja sopstvenog tržišta zlata, što će im omogućiti da se oslobode anglo-američke zavere i manipulisanja cenama.

Kina je u maju – uz učešće Šangajske berze zlata – osnovala najveći u svetu „zlatni investicioni fond“ sa 16 milijardi dolara.

U njemu su i dve najveće kineske kompanije proizvođači zlata koje nameravaju da investiraju u proizvodnju zlata duž celog budućeg evroazijskog ekonomskog Puta svile.

A Rusija je tokom previh pet meseci 2015-te ušestostručila proizvodnju zlata. Po Engdalovoj proceni, Moskva nije više daleko od mogućnosti da pusti u opticaj „zlatnu rublju“.

Kina, koja želi da njen juan bude svetska rezervna valuta, takođe je zainteresovana da mu obezbedi oslonac na „žuti metal“.

Kina je prva u svetu po proizvodnji zlata, a Rusija – treća. Članica BIRKS-a – Južnoafrička Republika – drži sedmo mesto u svetu, a Uzbekistan, koji je član ŠOS, osmo.

Upravo ove zemlje, uveren je Engdal, postepeno prave „alternativu sistemu zasnovanom na naduvanom dolaru“ i već kroz 3-5 godinanajveći ekonomski prostor u svetu koji se najbrže razvija. A to najviše brine vrh SAD i Volstrit.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom