Vesti

Pomorska doktrina Rusije odgovor na vojnu doktrinu SAD

Izvor: Srna, Fakti

Ruski predsednik Vladimir Putin odobrio je danas na Dan ruske Ratne mornarice novu pomorsku doktrinu, izjavio je zamenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin. On kaže da su izmene i dodaci pomorskoj doktrini usledile nakon širenja NATO na istok i ruskog prisajedinjenja Krima.

“Dokument je danas predstavljen predsedniku, koji je rekao da odobrava novu pomorsku doktrinu”, rekao je Rogozin. On je naveo da razlozi usvajanja nove doktrine leže u promenama međunarodne političke situacije i ruskog jačanja kao velike pomorske sile.

“Posebno težište dato je na atlantski i arktički pravac. Pažnja usmerena na Atlantik proizlazi iz širenja NATO-a na istoku i građenja infrastrukture Alijanse u blizini naših granica. Drugi razlog su prisajedinjenja Krima i Sevastopolja Rusiji i zadatak da se oni brzo integrišu u ekonomski život naše zemlje. Treći zadatak je nastaviti sa prisustvom naše flote u Sredozemlju”, istakao je Rogozin.

—–

Nova pomorska doktrina Rusije , koja se pojavila na dan njene ratne mornarice, svojevrstan je „odgovor Zapadu“ – ocenio je uticajni Der Spiegel. Nemački nedeljnik je u istom tekstu ukazao da doktrina akcenat stavlja na Arktik, Atlantik i Krimsko poluostrvo: „Bogati rudama, naftom i gasom Arktik već mnogo godina je u fokusu državne politike Rusije koja zato širi svoje vojno i ekonomsko prisustvo u tim severnim oblastima. Kremlje pretenduje na ležišta nafte i gasa koja se nalaze ispod arktičkog leda“.

Der Spiegel posebno naglašava: „I u Pomorskoj doktrini Rusije je težište na njenim prijateljskim odnosima i saradi sa Kinom. Pomoću saradnje sa Pekingom, Kremlj se nada da će stvoriti protivtežu hegemoniji SAD na međunarodnoj areni“.

Nemački list navodi izjavu potpredsednika ruske vlade Dmitrija Rogozina da je Pomorska doktrina „ključni dokument nacionalne pomorske politike i strateškog planiranja“. Šef ruske države je pomorsku doktrinu proglasio nakon razgovora sa ministrom odbrane Sergejom Šojguom, komandantom Ratne flote Viktorom Čirkovom i komandantom Zapadnog vojnog okruga Anatolijem Sidorovom.

U tom razgovoru je učestvovao i Rogozin koji je glavni čovek ruske vlade zadužen za vojnu industriju.

—–

Nova pomorska doktrina Rusije nije povod za konflikt dve zemlje – izjavio je Džon Kirbi.

Portparol Stejt departmana još je dodao: „Videli smo taj dokument, kao što gledamo slične tekstove drugih zemalja koje ih objavljuju. Kome su potrebni dodatni komentari – neka se obraća ruskoj vladi, a mi nemamo razloga da u doktrini vidimo povod za konflikt”.

Međutim, politički komentator Brajan Beker ocenio je da je ruska Pomorska doktrina odgovor na vojnu doktrinu SAD u kojoj je Rusija proglašena za glavnu opasnost po Ameriku i da je namera Moskve da poveća svoje mogućnosti u Atlantiku „jasan odgovor upravo na to”.

Beker posebno naglašava: „To je predvidljiva reakcija Rusije na pretnju njenim nacionalnim interesima. Ruska Pomorska doktrina ima samoodbrambeni karakter. Rusija ne izvodi i nema nameru da izvodi velike vojno-pomorske manevre ni u Meksičkom zalivu, ni ispred obala Long – Ajlenda, ni pored granica Kanade, a NATO i SAD izvode vežbe uz granice Rusije. Uprkos ovome, u Vašingtonu se odbrambena dejstva Rusije predstavljaju kao agresija„.

Beker ukazuje da je Rusija (SSSR) u Drugom svetskom ratu bila žrtva agresije i da su zapadne zemlje protiv nje formirale NATO, čak i imitirale u formi vežbe atomskog uništenje SSSR. Po njegovoj proceni, nova tačka konfrontacije SAD i Rusije biće Arktik i da konfrontacija može potrajati decenijama.

U borbu za akrtičke resurse ukljućiće se – uveren je Beker – i Kina.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom