Vesti

NY Times: Peking može lako razotkriti mrežu američkih špijuna

Izvor: Fakti

Vašington je ozbiljno zabrinut – piše The New York Times – da Peking može lako razotkriti mrežu američkih špijuna u Kini. Zahvaljujući tome što su kineski hakeri uspeli da ukradu podatke o milionima saradnika američkih federalnih institucija i službi.

Isti list podseća da Bela kuća uverava da neke velike štete od te hakerske krađe neće biti, ali uprkos tome otkriva da su neki američki kongresmeni i šefovi tajnih službi zabrinuti jer smatraju da Kinezi analizom „brda” dobijenih podataka relativno lako mogu utvrditi – ko od saradnika federalnih struktur SAD i službi koje one angažuju radi za tajne službe.

NYT čak tvrdi da će moguće raskrinkavanje saradnika američkih specijalnih službi (špijunaže) „otežati slanje mnogih kadrova u inostranstvo”.

Uticajni dnevni list ovome dodaje pretpostavku da CIA i druge američke obaveštajne službe neće odmah opozivati svoje agente iz Kine da ne bi izazivali podozrenja kineske kontraobaveštajne službe.

Državna televizija Kine objavila je istovremeno da je američka špijunaža protiv te zemlje dostigla razmere nezapamćene čak i u vreme hladnog rata.

Pozvavši se na kineske vojne eksperte, precizirala je: „Nije se samo povećao broj američkih špijuna, nego i teritorija na koje oni deluju, kao i dubina prodiranja. Naročito se špijuniraju Žuto i Istočno Kinesko meore i Parasleska ostrva, kao i naša pornarica i ratna avijacija. Pod prismotrom SAD su čak i naše atomske podmornice”.

Kineska državna televizija je objavila da je kineska armija poslala svoj izviđački (špijunski) prema Havajima gde se održavaju internacionalni pomorski manevri RIMPAC sa Amerikancima u glavnoj ulozi. Za ovaj potez je rečeno da je „prirodna uzvratna mera u uslovima totalne američke špijunaže”.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom