Vesti

Stratfor: Desni sektor nastupa sve antagonističkije prema vladi

Izvor: Fakti

Najveća i najpoznatija američka privatna analitičko-obaveštajna kompanija – Stratfor – ocenila je da ukrajinska nacionalistička formacija Desni sektor nastupa sve antagonističkije prema vladi u Kijevu i da to može dovesti u pitanje stabilnost ukrajinskog režima koji se i bez toga suočava sa ozbiljnim ekonomskim i političkim problemima.

„Kijev se našao u procepu između velikih snaga na istoku (ustanika) i na zapadu (imaju se u vidu obračuni u Mukačevu i mitinzi koji su usledili u glavnom gradu zemlje), a još je do guše u dugovima. U takvom stanju je prisiljen da se bori sa ključajućim konfliktom na istoku zemlje” – ocenjuje Stratfor.

Po proceni njegovih analitičara, nije nikakvo iznenađenje što je upravo Desni sektor poslednja velika formacija koja nije potčinjena ukrajinskom vojnom vrhu. A nije zato što je upravo Desni sektor „igrao važnu ulogu u državnom prevratu u februaru 2014. kada je bio svrgnut Viktor Janukovič”.

„Desni sektor – tvrdi – Stratfor – predstavlja pretnju bezbednosti, što su potvrdili i nedavni događaji na zapadu Ukrajine. Postoji problem i nekoliko bataljona Desnog sektora koji se kreću između linija fronta na istoku zemlje i Kijeva da bi uzeli učešća u protestima u glavnom gradu”.

Američka kompanija zaključuje da se vlast u Kijevu našla između dve snage – separatista na istoku i nacionalista na zapadu, u vreme kada je prinuđena da se bori sa ekonomskim i političkim problemima.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom