Vesti

New York Times: Putin se učvrstio u centru međunarodne diplomatije

Izvor: Fakti

Sporazum o iranskom atomskom programu dodatno je podvukao sposobnost predsednika Rusije Vladimira Putina da utiče na međunarodne događaje uprkos pokušajima Zapada da ga podvrgne ostrakizmu – ocenio je New York Times.

Komentatori američkog lista Dejvid Herzenhorn i Stiven Majers čak tvrde da je proteklih nekoliko nedelja samo potvrdilo da se Putin „učvrstio u centru međunarodne diplomatije“.

Glavni akteri pregovora jesu bili SAD i Iran, ali je Putin poslednjih dana – uz pomoć Kine – odigrao „ruski gambit“ sračunat na ukidanje embarga na isporuke oružja Teheranu.

New York Times konstatuje: pokušaji Zapada da diplomatski izoluje Putina nisu urodili plodom. To je morao da prizna i Barak Obama, kad se zahvaljivao Putinu za ulogu koju je Rusija odigrala u pregovorima sa Iranom.

Ovo će – smatraju Herzenhorn i Majers – olakšati Putinu dalju borbu protiv pokušaja Zapada da ga predstavlja „glavnim svetskim negativcem“ i da ograničava delovanje Rusije na međunarodnoj areni.

U međuvremenu je poznati antiputinista Andrej Ilarionov, koji živi u SAD, povukao alarmno zvano, tvrdnjom da su se Obama i Keri sa Putinom i Lavrovom dogovorili da Moskva Amerikancima prepusti Iran i Siriju, a da SAD Rusiji ostave Ukrajinu.

Reagujući na ovo i druge slične „istine“, zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov izjavio je: „Sjedinjene Države nisu Rusiji ništa predlagale u zamenu za uspeh iranskih pregovora, niti bi Moskva takvu ponudu uopšte razmatrala“.

Rjabkov je još podvukao: „Mislim da Amerikanci ni načelno nisu u stanju da išta slično predlažu, a mi iz principijelnih razloga tako nešto ne bismo mogli da prihvatimo“.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom