Vesti

Bžežinski: SAD treba da garantuje Rusiji da Ukrajina nikada neće biti član NATO

Izvor: Fakti

Američki geopolitičar Zbignjev Bžežinski, koji je bio savetnik Džimija Kartera za nacionalnu bezbednost – ponovo je apelovao na SAD i NATO da učine sve što je potrebno da uvere Rusiju da Ukrajina nikada neće biti primljena u zapadnu vojnu alijansu.

Istovremeno se založio za isporuke Ukrajini odbrambenog oružja i za „finski model” njenog približavanja Evropskoj uniji.

Bžežinski naglašava da nije u interesu ni Zapada ni Ukrajine da „iritiraju Rusiju”.

On je istovremeno pohvalio Angelu Merkel za angažovanje povodom ukrajinske krize: „Merkel je dosad uradila izvanredno dobar posao. Predsednik Obama za to vreme rešava druge probleme, na primer – na Bliskom Istoku”.

Ovo je bio njegov odgovor povodom opaske nemačkih novinara da su SAD faktički predale Merkelovoj „vodeću ulogu u regulisanju ukrajinske krize”.

Bžežinski je ocenio da se „Rusija i SAD odavno nalaze u stanju hladnog rata”, ali je izrazio uverenost da među njima neće doći do pravog rata.

Njegova završna ocena povodom Ukrajine, odnosno preporuka zvaničnom Vašingtonu, glasi: „Umesto što se govori o sankcijama protiv Rusije i što se ona optužuje, predsednik Obama morao bi razraditi sveobuhvatni plan za rešenje konflikta u Ukrajini. Plan koji bi bio prihvatljiv za obe strane”.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom