Vesti

Flight Global: Američko novo naoružanje je neefikasno protiv Rusije, Kine i Irana

Izvor: Fakti

Vojni vrh SAD previše se poslednjih godina posvetio proizvodnji bombi za direktne napade u bližem radijusu, a nedeovoljno se bavio pa i premalo investirao u naoružanje za dalekometna dejstva, u „stelse” i visokoprecizno oružje, pa Oružane snage Sjedinjenih Država ne bi bile u stanju da probiju PVO i protivraketnu odbranu Rusije, Kine i Irana.

Do ovog zaključka su došli eksperti vašingtonskog Centra za strateške i budžetske procene, a objavio ga je Flight Global.

U izveštaju tog Centra čak se precizira da je Pentagon od 2001. do 2014. kupio od američke vojne industrije 304 750 „komada” oružja za direktna dejstva da „udanim radijusom” do 80 kilometara, a to čini 96 odsto svih njegovih vojnih porudžbina u tom periodu.

Kako se naglašava, dalekometnih oružja – dometa do 643,74 kilometra – kupljeno je samo 7.109, a to je sjedva 2,3% od ukupnih porudžbina.

Centar za strateške i budžetske procene iz svega je izveo zaključak: „Oružje za bliska dejstva pogodno je kada avioni mogu da se približe ciljevima, ali je to nemoguće u velikim vojnim kampanjama i protiv protivnika koji raspolaže visokopreciznim oružjem”.

Flight Global je sa svoje strane ovome dodao: „Vojne investicije SAD bile su sračunate na obezbeđivanje operacija kakve su vođene u Iraku i Avganistanu, a sada se vode u Siriji, to jest – tamo gde avioni mogu nekažnjeno i da lete i da izručuju bombe. Međutim, takvo naoružanje je neefikasno u hipotetičkim vojnim kampanjama protiv Rusije, Kine i Irana”.

——

Usavršeni ruski zenitno-raketni sistemi S-400 „Triumf” i zenitni raketni-topovski sistemi „Pancir-S” – postavljeni duž granica NATO – mogu dovesti u pitanje sposobnost alijanse da dominira u slučaju konflikta sa Rusijom.

Objavivši ovu procenu, National Interest je ukazao da Rusija S-400 već približava granicama sa NATO i da Sjedinjene Države moraju zazirati upravo od takvog razvoja situacije.

Američko izdanje je imalo u vidu izjavu portparola ruskog Zapadnog vojnog okruga, pukovnika Olega Kočetkova, da jedinice tog okruga raspolažu sa sve više S-400 i sistema „Pancir-S”. Ova okolnost – uveren je National Interest – „dovodi u pitanje vazdušnu nadmoć NATO”.

U istom tekstu se naglašava da je S-400 moderan sistem protivraketne odbrane i da zato njegovo raspoređivanje duž ruskih zapadnih granica dovodi u pitanje sposobnost alijanse da dominira ukoliko bi ušla u rat sa Rusijom.

National Interest objavljuje procenu vojnog eksperta Roberta Farlija da zenitno-raketni sistemi S-400 koriste tri tipa raketa za obaranje vazdušnih ciljeva na različitim visinama.

Maksimalni domet tih raketa zemlja-vazduh je 400 kilometara, a mogu uništavati i balističke rakete protivnika.

Farli je mišljenja da S-400 – raspoređene u Kalinjingradskoj oblasti Rusije koja se graniči sa Litvanijom i Poljskom – „mogu biti pretnja operacijama NATO u Evropi”.

„U slučaju da dođe do rata, S-400 i slični ruski sistemi mogli bi neutralizovati avijaciju NATO i podriti osnovne snage Zapada za rat” – upozorava Farli.

Pravu uzbunu na Zapadu izazvala je izjava Vladimira Putina da će ruske Raketne strateške snage do kraja 2015. dobiti 40 novih interkontinentalnh balističkih raketa.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom