Vesti

Peri: Rusija više nije za politiku neupotrebe nuklearnog oružja

Izvor: Tanjug

Bivši američki ministar odbrane Vilijem Peri smatra da se svet nalazi na pragu novog nuklearnog naoružavanja.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku “Prese”, rekao da postoje dve posledice najave Rusije u vezi nabavne interkontinentalnih raketa i nuklearnog naoružanja, a prva je da će SAD biti prinuđene da slede.

Druga je, prema njegovim rečima, da, ako Rusija razvije novo oružje, postoji potreba da se ponovo pokrenu nuklearni testovi, na šta će SAD, takođe, reagovati.

Peri podseća da SAD nisu ratifikovale sporazum o zabrani nuklearnih testova, ali nisu ni testirale nuklearno naoružanje.

“Krećemo se ka vremenu u kojem bi se to moglo promeniti kako na ruskoj, tako i na američkoj strani”, uveren je nekadašnji ministar.

Govoreći o programu modernizacije nuklearnog arsenala Peri je istakao da taj program postoji samo na papiru i da do sada još nije mnogo primenjeno, te da i novac za to mora biti odobrem.

Upitan za povod Rusije za takvim najavama on je kazao da je Rusija zabrinuta jer su joj konvencionalne snage slabe i nuklearno naoružanje treba da izjednači tu slabost.

“Ako bi došlo do nekog konflikta onda bi morali brzo da pređu na nuklearni nivo. Oni su objasnili da nisu više zainteresovani za politiku neupotrebe nuklearnog naoružanja i da bi u slučaju konflikta upotrebili nuklearno naoružanje”, kazao je Peri.

Prema njegovim rečima upotreba nuklearnog naoružanja je postao izgledniji nego ranije, i naglašava da ozbiljno shvata izjave iz Rusije.

S tim u vezi je naglasio da je sada najvažnija diplomatija, i da SAD, zapadnoevropske države, NATO moraju da provere koju politiku slede koja vodi ka tome da se Rusija oseća ugroženom.

“Bez obzira da li mislimo da je osećaj ugroženosti preteran, za Rusiju taj strah čini se realnim. Zbog toga moramo početi voditi ozbiljne razgovore sa Rusijom.Potrebna nam je ozbiljna diplomatija”, podvukao je Peri.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom