Vesti

Američke službe špijunirale Širaka, Sarkozija i Olanda

Izvor: Tanjug

Predsednik Francuske Fransoa Oland ocenio je danas da je navodno američko špijuniranje trojice francuskih predsednika neprihvatljivo.

“Francuska neće tolerisati poteze koje ugrožavaju njenu bezbednost i zaštitu njenih interesa”, navodi se u saopštenju iz Olandovog kabineta.

Američke vlasti su se obavezale i te obaveze moraju striktno da se poštuju, navedeno je u saopštenju, povodom obećanja SAD s kraja 2013, da neće špijunirati francuske lidere.

Oland je danas održao hitan sastanak sa Svetom za bezbednost Francuske povodom izveštaja Vikiliksa o tome da je SAD špijunirala tri francuska predsednika.

Vikiliks je otkrio, a francuska štampa prenela, da su američke bezbednosne službe špijunirale Žaka Širaka, Nikolu Sarkozija i sadašnjeg predsednika Fransoa Olanda, tako što su prisluškivali njihove telefonske razgovore i presretali njihovu elektonsku (e-mail) prepisku.

U međuvremenu, Bela kuća je saopštila da Oland nije bio meta prisluškivanja.

Francuska će poslati jednog od visokorangiranih zvaničnika iz svoje obaveštajne službe u Sjedinjene Američke Države u narednih nekoliko dana, izajvio je portaprol francuske vlade Stefan Le Fol.

“Koordinator francuske obaveštajne službe će otići u Sjedinjene Američke Države”, rekao je Le Fol, preneo je Rojters.

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus pozvao je danas američkog ambasadora u Francuskoj da objasni navode Vikiliksa da su SAD špijunirale tri francuska predsednika, prenosi Rojters pozivajući se na francuske diplomatske izvore.

————–

Predsednik Barak Obama rekao francuskom predsedniku Fransoa Olandu da SAD ne prate njegove komunikacije, saopšteno je iz Bele kuće. Oland je saopštio danas da je razgovarao sa predsednikom SAD o navodima o američkom prisluškivanju francuskih lidera i da je Obama ponovio obećanje da će se prestati sa taktikama špijuniranja “neprihvatljivim među saveznicima”.

Dvojica predsednika su danas razgovarala telefonom, povodom novih izveštaja o američkom špijuniranju koji je naljutio Francuze.

Bela kuća kaže da je Obama rekao Olandu da se SAD poridržavaju Obaminog obećanja iz 2013. godine da neće špijunirati francuskog lidera. Obama je to obećao pošto je Edvard Snouden obelodanio obim ovlašćenja NSA za nadzor.

U Beloj kući navode i da je Obama obećao da će nastaviti blisku saradnju s Francuskom o obaveštajnim pitanjima i bezbednosti.

– Predsednik Obama je ponovio nedvosmisleno svoju čvrstu posvećenost… da se okonča sa praksom koja se možda odigravala u prošlosti i koja se smatra neprihvatljivom među saveznicima”, navodi se u saopštenju kancelarije francuskog predsednika koji je ranije danas oštro reagovao na pisanje francuske štampe o prisluškivanju.

Bela kuća saopštila je noćas da francuski predsednik Fransoa Oland nije bio meta prisluškivanja, pošto sajt Vikiliks objavio da su američke bezbednosne službe špijunirale Žaka Širaka, Nikolu Sarkozija i sadašnjeg francuska predsednika Olanda.

“Mi ne ciljamo niti nećemo ciljati komunikacije predsednika Olanda”, potvrdio je portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Ned Prajs.

Međutim Prajs nije naveo ko je bio meta prislušivanja američke bezbednosne službe u prošlosti.

“Mi ne obavljamo bilo kakve aktivnosti stranog obaveštajnog nadzora osim ako ne postoji specifičan i proveren razlog po nacionalnu bezbednost. Ovo (prisluškivanje) se podjednako odnosi kako na obične građane tako i na svetske lidere. Blisko saradujemo sa Francuskom o svim pitanjima od međunarodnog značaja i Francuzi su nezamenljivi partneri”, rekao je Prajs.

Predsednk Francuske Oland sazvao je za danas hitan sastanak Saveta za bezbednost Francuske povodom izveštaja Vikiliksa o tome da je SAD špijunirala tri francuska predsednika, najavljeno je u Parizu.

Sastanak će početi u devet sati po lokalnom vremenu u Parizu.

Vikiliks je otkrio, a francuska štampa prenela da su američke bezbednosne službe špijunirale Širaka, Sarkozija i sadašnjeg predsednika Olanda, tako što su prisluškivali njihove telefonske razgovore i presretali njihovu elektonsku (e-mail) prepisku.

Špijuniranje francuskih predsednika obavljeno je u periodu od 2006. do 2012. godine, preneo je francuski list “Liberasion”. List se poziva na dokumenta koja su bila “najveća tajna” i među njima je pet izveštaja američke Nacionalne bezbednosne agencije koji su urađeni na osnovu presretnutih komunikacija.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom