Vesti

Nemačka i Francuska protiv američkih nuklearnih raketa na tlu EU

Izvor: Srna

Nemačka i Francuska protive se predlogu SAD o razmeštanju krstarećih raketa sa nuklearnim punjenjem na teritoriji Evrope.

Amerika predlaže novo razmeštanje raketa koje mogu da nanesu neprijatelju nuklearni udar i očekuju da projektili budu postavljeni u evropskim zemljama, budući da je Rusija, kao tvrde u Vašingtonu, prekršila Sporazum o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa.

Međutim, kako navodi magazin “Špigl”, u Evropi smatraju da nije dokazano da Moskva krši taj sporazum, a Nemačka, uz sve to, veruje da nivo ruske pretnje nije povećan.

Gvido Miler, jedan od rukovodilaca nemačke obavještajne službe BND smatra, naime, da je najava ruskog predsednika Vladimira Putina o povećanju ruskog raketnog potencijala samo “propagandna predstava”.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc svojevremeno je kritikovao predlog Velike Britanije da na svojoj teritoriji razmesti američke rakete srednjeg dometa, kao odgovor na “rastuću pretnju” iz Rusije.

On se založio za svijet bez nuklearnog oružja i ocijenio da se u ovoj fazi ne treba baviti provokacijama, spekulacijama i eskalacijama.

Ni zvanični Pariz ne želi postavljanje raketa sa nuklearnim glavama u Francuskoj.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom