Vesti

Istražni komitet Rusije otkrio ime glavnog svedoka o tragediji malezijskog Boinga

Izvor: Fakti

Sjedinjene Države su dužne da objave snimke svojih satelita o padu malezijskog Boinga 777 na istoku Ukrajine – saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Pri tom je podvuklo: „Rusija od samog početka poziva na svstranu i poštenu istragu uzroka tragedije malezijskog putničkog aviona. Ako SAD raspolažu podacima tzv objektivne kontrole sa satelita ili „avaksa” – dužne su da ih objave”.

Isto važi, naglasio je vrh ruske diplomatije, i za snimke pregovora ukrajinskih dispečera sa ukrajinskim vojnim sektorom.

„Kijev uporno ignoriše pozive da te podatke i snimke objavi. Bez odgovora su i mnoga druga pitanja (povodom Ukrajine). To samo ponovo potvrđuje da Kijev ima šta da skriva” – ocenilo je MIP RF.

Povodom najnovije tvrdnje Stejt departmana da su malezijski Boing oborili ustanici iz Donjecke Republike, Ministarstvo inostranih poslova RF je upozorilo Vašington:

„To je tvrdnja bez ikakvih dokaza. Ona je u suprotnosti i sa analizom stručnjaka raketnog koncerna „Almaz-Antej”. Stejt departman je zalegao iza oružanih snaga Ukrajine kao da su iza svakog ukrajinskog raketnog sistema „Buk” stajali američki instruktori”.

————

Istražni komitet Rusije otkrio je ime svog glavnog svedoka o tragediji malezijskog Boinga 777 koji se prošle godine srušio nad Donbasom.

To je građanin Ukrajine – vojni aviomehaničar Jevgnij Vladimirovič Agapov koji se nalazi pod „državnom zaštitom Rusije“.

Bio je do te katastrofe u vojnoj službi u prvoj eskadrili brigade taktičke avijacije ratne avijacije Ukrajine. Služio je u jedinici №A4465.

Portparol Istražnog komiteta RF, Vladimir Markin, saopštio je da je Agapov – sam i dobrovoljno – iz Ukrajine došao u Rusiju i izrazio želju da sarađuje sa istragom o padu malezijskog aviona.

Prema Markinovim rečima, Agapov je posvedočio da je 17. jula 2014. – neposredno posle ručka – uzleteo avion SU-25 kojim je upravljao kapetan Vološin. Taj avion je uzleteo sa „propisanim naoružanjem“, a na aerodrom se vratio bez njega. Pri tom je Vološin kolegama rekao da se (malezijski) „avion našao u pogrešno vreme na pogrešnom mestu“.

Agapov je naglasio da je tek kasnije tog dana saznao za pad malezijskog putničkog aviona.

Portparol IK RF objasnio je da je idengitet Agapova otkriven iz dva razloga. Zato što je sve više činjenica koje potvrđuju njegovo svedočenje i zato što je takođe sve više špekulacija koje se namerno plasiraju preko medija.

Markin je naglasio da će Istražni komitet zatražiti da mu raketni koncern „Almaz-Antej“ dostavi svoju analizu mogućih okolnosti obaranja malezijskog aviona koja je pokazala da je raketa mogla da bude ispaljena samo sa teritorije pod kontrolom ukrajinske armije.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom