Vesti

Vinefeld: Rusija može da nadjača PVO SAD u EU

Izvor: Ruska reč

PVO Sjedinjenih država u Evropi nije usmeren protiv Rusije, jer rusko naoružanje ovaj sistem može da nadjača, izjavio je zamenik predsednika Komiteta načelnika štabova armije SAD admiral Džejms Vinefeld.

„Jasno je da tako jaka država kao što je Rusija može vrlo brzo da savlada ovaj protivraketni sistem. Radi se o tome da mi pomažemo našim evropskim saveznicima da se zaštite od Irana i drugih pretnji u regionu”, rekao je Vinefeld.

On je istakao da politika SAD nije da stvori sistem PVO koji će moći da se suprotstavi ruskim balističkim raketama u Evropi. Kako je rekao, protivvazdušna odbrana u Poljskoj i Rumuniji usmerena je na pružanje otpora balističkim raketama velikom dometa, koje mogu biti lansirane protiv članica NATO-a u Evropi iz drugih država.

Prema njegovim rečima, Rusija treba da ubedi Iran da ograniči proizvodnju balističkih raketa, umesto što brine o sistemu PVO u Evropi.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov 22. aprila izjavio je u intervjuu ruskim radio stanicama da su trenutno dve najveće pretnje za Rusiju američka protivraketna odbrana i „Islamska država“. Nešto ranije Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da Vašington i Brisel pokušavaju da smisle nove argumente za svoj protivraketni program u Evropi.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom