Vesti

Susan Richards: Moramo da shvatimo Rusiju ozbiljno

Izvor: Fakti

Narodna podrška koju ima Vladimir Putin svedoči o povređenom ponosu Rusa. Oni osećaju da je Zapad čvrst u nameri da Rusiju tretira kao neprijatelja. Sankcije će samo povećati popularnost ruskog lidera. Za Ruse je sukob sa Zapadom već prerastao u „Hladni rat”, piše stručnjak za Rusiju i pisac Sjuzan Ričards, u članku za The Guardian.

Po njenom mišljenju, stanovnici Rusije su se pripremili „za totalni rat protiv Zapada” i postoji verovatnoća da će izbiti veliki sukob.

Za toliko „apsurdnu i opasnu situaciju” kriv je sam Zapad, smatra Ričards. Bilo bi pogrešno kriviti za sve Putina, kao što je uobičajeno na Zapadu.

„Posle hladnog rata Rusija je smatrala da će postati deo velike Evrope. A mi smo hvalisanjem i neznanjem odgovorili na stare strahove Rusije, koja se plašila da se nađe u izolaciji i postane žrtva” — piše ona.

Greška je bila u tome što se posle hladnog rata u zapadnim zemljama smanjio broj stručnjaka za Rusiju i dopisnika iz inostranstva. „Zapad je jednostavno prestao da ozbiljno i duboko razmišlja o Rusiji i njenim susedima” — navodi se u članku.

Osim toga, Zapad je nastavio da jača NATO — alijansu koja se „može oceniti samo kao uperena protiv Rusije”. Alijansa se primicala sve bliže ruskim granicama, i na kraju je Rusija odgovorila na taj upad u sferu svog uticaja.

„Zapad uverava da koncepcija sfera uticaja pripada prošlom veku. Međutim, geografija se ne menja, kao ni strepnje vezane za nju” — naglašava se u članku.

Za identitet Rusije još uvek je važna istorija, ističe Ričards. Kijev je mesto gde je nastala ruska nacija, a Rusi se prema fašizmu odnose veoma ozbiljno, što na Zapadu ne razumeju.

Narodna podrška koju ima Vladimir Putin svedoči o povređenom ponosu Rusa, smatra autorka. Oni osećaju da je Zapad čvrst u nameri da Rusiju tretira kao neprijatelja. Sankcije će samo povećati popularnost ruskog lidera.

Na subotnjoj paradi u Moskvi ruski ministar odbrane Sergej Šojgu prekrstio se kada je prolazio ispod kremaljske Kule Spasitelja. Ovaj neočekivani potez izazvao je veliku pažnju među ruskim blogerima. I to ne zbog činjenice da je Šojgu budista. Stojeći tamo na čelu svojih trupa, ministar odbrane je oživeo staru tradiciju, radeći ono što su ruski generali nekada činili pre odlaska u bitku. On je ovim potezom, kako naglašavaju ruski blogeri, povukao jasnu razliku između njihove kulture i Zapada, koji je „proterao Boga iz javne sfere”.

„Mi treba ponovo da počnemo da shvatamo Rusiju ozbiljno, da je ponovo učinimo delom naše kulture” — smatra Ričards.

U suprotnom, po njenom mišljenju, može biti prekasno.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom