Vesti

Makedonija: Ostavke posle sastanka u američkoj ambasadi

Izvor: Tanjug, Beta

Makedonska i kosovska štampa pišu da su visoki bezbednosni zvaničnici Makedonije podneli ostavke jer su otkriveni njihovi telefonski razgovori sa teroristima.

Prištinski portal gazetaexpres.com objavio je da su ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska i šef obaveštajne i kontraobaveštajne agencije Makedonije Saša Mijalkov podneli ostavke posle sastanka u američkoj ambasadi u Skoplju.

Na sastanku su im predočeni snimci komuniciranja pripadnika agencije sa jednim od vođa terorističke grupe “Komandantom NATO” i njegovim ljudima.

“Albanci zaposleni u (makedonskoj) Agenciji su telefonom kontaktirali oružanu grupu. Rekli su da su to uradili po direktnom naređenju direktora Mijalkova, koji je tražio od oružane grupe da kaže koju nadoknadu traži da se povuče. Praktično, MUP Makedonije je počeo pregovore s njima”, prenosi portal, pozivajući se na podatke makedonske agencije INA.

“Komandant NATO” je Mirsad Ndrecaj, jedan od osumnjičenih da je organizovao terorističku grupu u Kumanovu 9. maja, koja je kasnije uništena u sukobu s makedonskim bezbednosnim službama.

S druge strane, i makedonski portal plusinfo.mk naveo je da su ostavke podnete nakon razgovora u jednoj stranoj ambasadi, ali ne navodi o kojoj je državi reč.

Dodaje se da su prema podacima jedne strane obaveštajne službe, “osobe iz Pete uprave makedonske policije kontaktirale neke članove terorističke grupe zbog pregovora o prekidu borbe s policijom, ali su teroristi to prepoznali kao znak slabosti i nastavili sukobe još većom žestinom”.

Plusinfo.mk navodi da se radi o vezama osoba iz Pete uprave makedonske policije “koje su negovane duže vreme” i da postoji mogućnost da i te osobe budu predmet hitne istrage, kako bi se utvrdilo da li su i oni pomagali pri ubacivanju terorističke grupe u Makedoniju.

Pored ministarke policije i direktora UBK ostavku je sinoć podneo i ministar za saobraćaj i veze Mile Janakijeski, a najavljena je i ostavka javnog tužioca Marka Zvrlevskog.

U sukobima policije s terorističkom grupom u Kumanovu je 9. i 10. maja poginulo je osam policajaca i 14 pripadnika terorističke grupe, a ranjeno je 37 policajaca.

Makedonski MUP je saopštio da je zarobljeno 30 terorista od kojih je policija do sada i zašla sa podacima o njih 28, a koji su najvećim delom žitelji Makedonije i Kosova, i po jedan državljanin Albanije i Nemačke.

Zapadni ambasadori: Razočarani smo ignorantskim odnosom vlade prema opoziciji

“Ambasadorska šestorka” kritikovala je premijera Makedonije Nikolu Gruevskog jer smatra da je deo vlasti odgovoran zbog pravca u kom idu demokratski procesi.

Ambasadori SAD, EU, Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije su od lidera DUI Ali Ahmetija tražili da se založi za nezavisnu i transparentnu istragu prisluškivanih razgvora, a od lidera SDSM-a Zorana Zaeva da se vrati u Sobranje.

Ambasadori su, kako su preneli mediji, premijeru Nikoli Gruevskom rekli da su razočarani ignorantskim odnosom vlade prema opoziciji i upozorili ga da bi to moglo da utiče na makedonske evrointegracije.

Iz vlade nema komentara na poruke ambasadora najuticajnijih zemalja, niti odgovora na koji način će vlada postupiti.

U poslednje vreme su učestale kritike međunarodne zajednice upućene vladi Gruevskog zbog načina na koji rukovodi političkom krizom, kao i zbog ignorantskog odnosa u vezi sa zloupotrebama koje proističu iz tzv. “bombi” opozicije.

Osim kritika, sve su češći i zahtevi za ostavkom vlade Gruevskog kao preduslov za stvaranje uslova za normalizaciju stanja.

Razgovor “ambasadorske šestorke” sa liderom DUI Ali Ahmetijem je trajao gotovo dva sata iza zatvorenih vrata tokom kojeg su mu oni poručili da mora da se založi da o sadržini prisluškivanih razgovora bude sprovedena nezavisna, jasna i transparentna istraga, piše skopski portal 24sata.

Takođe su od Ahmetija zatražili i da DUI iskoristi svoj uticaj za dobrobit građana i da zauzme stav, ali nije precizirano šta to konkretno znači.

Ahmeti je i juče posle nekoliko dana ćutanja rešio da izbegne novinare.

Nije odgovorio na pitanje da li oseća odgovornost za dešavanja u Kumanovu kao ni da li zauzimanje stava koje od njega traži “ambasadorska šestorka” znači stav u vezi daljeg učešća DUI u Vladi.

Zaeva su ambasadori SAD, EU, Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije pozvali da se vrati u Sobranje, pošto je ono ključna institucija za rešavanje problema sa kojima se država suočava.

Zaev je, kako se navodi, od “ambasadorske šestorke” dobio i podršku da preko građanskih protesta izrazi

“Razumemo rezervisanost koja postoji i potrebu opozicije da bude budna do nivoa na kome će igrati važnu ulogu supervizora. Ipak Sobranije ostaje ključna institucija u kojoj opozicija može da istražuje. Zbog toga ohrabrujemo opoziciju da se vrati u Skupštinu i da pomogne u prevaziilaženju političkog ćorsokaka”, rekla je Kristine Althauzer, ambasadorka Republike Nemačke u Makedoniji.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom