Vesti

Martin Gilens, Prinston: SAD više nisu demokratska država

Izvor: Fakti

Sjedinjene Države više nisu demokratska država, pošto političke odluke koje donose ne služe interesima građana, već male grupice ljudi koji čine takozvanu ekonomsku elitu. Ovo je zaključak naučnika sa američkog Univerziteta Prinston koje je preneo nemački Deutsche Wirtschafts Nachrichten i nazvao “poražavajućim”.

Rezultati istraživanja koje je sproveo jedan od najstarijih i najprestižnijih američkih univerziteta „važni su i sa aspekta spoljne politike: kada se Amerika umeša u neki konflikt – kao, na primer, sada s Rusijom – Vlada SAD ne deluje u interesu američkog naroda, već polazeći od poslovne koristi“, piše portal.

Glavni rezultat istraživanja je to da političke i društvene grupe koje predstavljaju interese Amerikanaca, kao i većina američkih građana „imaju neznatan ili nikakav uticaj na politiku svoje zemlje“, citira DWN autora istraživanja Martina Gilensa, koji ga je obavio zajedno sa s Bendžaminom Pejdžom sa Severozapadnog univerziteta.

Nakon proučavanja mnogobrojnih istraživanja javnog mnjenja, ova dvojica naučnika su došla do zaključka da se glavno načelo američkog ustava – potčinjavanje vlasti volji većine – ne realizuje u praksi.

„Naša analiza pokazuje da većina Amerikanaca zapravo ima neznatan uticaj na politiku. Naravno, Amerikanci imaju pravo glasa, slobodu govora i javnog okupljanja. Međutim, pošto u vlasti dominiraju moćne ekonomske organizacije i mala grupa uticajnih političara, nastojanja Amerike da se predstavi kao oličenje demokratskog društva dovedena su u ozbiljnu sumnju“ – ističe Gilens.

Zaključci naučnika bi trebalo da budu ozbiljno upozorenje za evropske lidere, piše nemački portal. Problemi i sukobi s kojima se danas suočava svet umnogome su rezultat politike SAD, koja odavno služi interesima ograničenog kruga lica.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom