Izvor: Fonet

Kina je prvi kupac najnovijeg ruskog sistema protivvazdušne odbrane S-400, izjavio je danas generalni direktor “Rosoboroneksporta“ Anatolij Isajkin, koji je istakao da je ugovor o tome potpisan u jesen prošle godine u Pekingu.

Sistem S-400 nema premca u svetu, istakao je u intervjuu za Sputnjik konsultant komandanta Raketnih trupa strateške namene general-pukovnik u penziji Viktor Jesin.

Taj sistem će omogućiti Kini da uništava sva savremena i perspektivna sredstva vazdušno-kosmičkog napada na udaljenosti do 400 kilometara, objasnio je Jesin i dodao da su mnoge zemlje zainteresovane za S-400, ali je Kina odavno tražila saglasnost Rusije da ga kupi.

Mi smo se složili da ga prodamo samo Kini, uzimajući u obzir situaciju nastalu na međunarodnoj sceni i interese poboljšanja odnosa sa tom zemljom, istakao je Isajkin.

Prema njegovim rečima, od kupovine ruskog kompleksa S-400 korist imaju obe zemlje.

Nama odgovara da prodajemo vojne proizvode, jer tako donekle vezujemo Kinu za sebe. Ona će zavisiti od rezervnih delova i servisiranja. Dalja eksploatacija tih sistema zavisiće od isporuka rezervnih delova iz Rusije, pojasnio je Isajkin.

Svaki korak ka modernizaciji Oružanih snaga Kine po pravilu izaziva nervozu i zabrinutost SAD, ali politikolog Vladimir Jevsejev smatra da kupovina najnovijeg ruskog sistema S-400 ovog puta ne bi trebalo da prouzrokuje histeriju Vašingtona.

Ne mislim da će SAD na to burno reagovati. Ovde nema one kritičnosti koja je ranije postojala kada se radilo o Iranu, a koju je podgrevao Izrael, kaže Jevsejev i dodaje da je Izrael planirao da bombarduje Iran, pa je za njega bilo od ključne važnosti da li će Iran imati sistem S-300.

Sada, međutim, niko ne planira da bombarduje Kinu, kazao je Jevsejev. On smatra da će i reakcija Tokija na kupovinu sistema S-400 biti odgovarajuća.

Kina već poseduje ruski sistem S-300, tako da se u suštini sada radi o usavršavanju njenog potencijala u toj oblasti, kaže Jevsejev, dodajući da će Japan verovatno na to reagovati sasvim mirno, zato što se ipak ne radi o mogućnosti oružanog konflikta između Japana i Kine.

Veću zabrinutost u Japanu izaziva Ratna mornarica Kine.

Kada bi Rusija Kini isporučila krstareće rakete velikog dometa namenjene dejstvima na moru, Japan bi reagovao burnije nego na isporuku onih sistema koji za njega ne predstavljaju opasnost, smatra Jevsejev.

Detalji rusko-kineskog ugovora nisu saopšteni javnosti, ali vojni ekspert Viktor Baranec istakao je u intervjuu za Sputnjik da jedan divizion sistema S-400 može da košta između 250.000 i 300.000 dolara.

Ranije je saopšteno da može biti reči o isporukama najmanje šest diviziona. U svakom divizionu je osam mobilnih lansirnih platformi, smeštenih na četvoroosovinskim tegljačima. Pritom, svaka platforma ima četiri protivavionske vođene rakete. U divizion ulazi i komandni punkt i radar koji služi da locira cilj i navodi raketu, objasnio je Jevsejev.

Prema njegovim rečima, s obzirom da Rusija namerava da realizuje sporazum sa Kinom o sistemu S-400, ugovor može da košta skoro dve milijarde dolara, što je najveći posao u istoriji vojno-tehničke saradnje te dve države.