Vesti

Američki milijarder Rodžers: SAD su sebi iskopale jamu

Izvor: Fakti

Američki milijarder Džim Rodžers u ekskluzivnom intervjuu televiziji RT govorio je o mogućoj sudbini američke valute, a prokomentarisao je i rusko-grčke odnose.

Hajde da govorimo o grčkom „planu B“, ili, tačnije, „planu P“, kako ga nazivaju po prvom slovu prezimena ruskog predsednika. Zar Aleksisu Ciprasu od Rusije treba samo novac?

Džim Rodžers: Pare su mu preko potrebne! Tako da, naravno, odgovor je potvrdan! Rusija je prelepa zemlja, ali april nije najbolje vreme za putovanje po njoj. Cipras dolazi ovamo upravo zbog toga da bi igrao na kartu sukoba Putina i Zapada u svom interesu. Drugim rečima, on pokušava da ostvari i finansijske i političke ciljeve.

Vlada SIRIZA-e je izjavila da neće igrati po pravilima EU, barem otvoreno, ali se složila da isplati MMF dug u iznosu 450 miliona evra. Koliko znam, prva tranša će biti uplaćena u četvrtak. Zašto su se Grci odlučili za ustupke?

Rodžers: Da bi demonstrirali dobru volju. Oni time kao da govore: vidite, mi poštujemo svoje obaveze, činimo sve da isplatimo dugove, zato nam pomozite, a mi ćemo se truditi još više.

A šta, zar oni imaju izbora?

https://www.youtube.com/watch?v=hC60hWeequ0

Rodžers: Razume se da ne! Shvatite, Grci nikada ne mogu da isplate sve što duguju. To je nemoguće. Zato mogu stalno da odlažu rokove isplate. Oni upravo to i rade. I verovatno će još neko vreme moći da nastave tako.

To jest oni računaju da će u određenom trenutku ti dugovi jednostavno biti zaboravljeni?

Rodžers: Upravo tako. Ili, barem, da će moći da zataškavaju taj problem dok se u Grčkoj ponovo ne promeni vlast.

Od koga još Grci mogu da traže novac?

Džim Rodžers: Od Kine, to je trenutno najbogatija zemlja na svetu. Ali, kao idealan kandidat deluje Rusija, zato što se u svetlu događaja u Ukrajini s njom može udružiti protiv EU i SAD. Međutim, Kina u ovom trenutku ima više para od svih nas zajedno.

Kažite koliko će aktivna biti nedavno osnovna Azijska banka infrastrukturne investicije na planu stavljanje tačke na dominaciju dolara?

Rodžers: Počnimo od toga da su SAD same iskopale sebi jamu, zato što nikako nisu htele da dele sa novim akterima, v konkretno sa Kinom. Tako da je ostatak sveta odlučio da preuzme stvari u svoje ruke. Za Ameriku je to užasno, a za sve ostale – odlično. Potrebna je protivteža dolaru, potrebno je nešto pomoću čega se može konkurisati dolaru. To je takođe dobro. Naravno, oni će morati da postignu rezultate, ali niko ne očekuje da će se to dogoditi prvog meseca ili godine. Potrebno je vreme da proces krene kako treba, i to svi razumeju.

To jest Vi smatrate da ona može da bude konkurencija Svetskoj banci?

Rodžers: Ne ove godine, ali u budućnosti sigurno. U narednih nekoliko godina ona bi mogla da postane veoma ozbiljna konkurencija. Vreme Svetske banka i MMF prolazi. Ne znam da li ste videli njihove projekte i predviđanja, ali situacija je beznadežna. Oni su beskorisni. Sledeći korak je gašenje Svetske banke i MMF.

Ja sam mislio da je to odavno bilo jasno. Zašto je banka stvorena tek sada, Kina je sigurno imala sredstva za to i ranije?

Rodžers: Sve do ovog trenutka niko prosto nije imao izbora. Kinu to nije interesovalo, njena privreda raste tek poslednjih nekoliko godina. A sada je Kina pomislila: čekajte, mi možemo da radimo bolje od Svetske banke i MMF. Na tome će i raditi.

Kakav efekat će ta banka imati na multipolarni svet, čiju evoluciju vidimo u poslednje vreme?

Rodžers: Do sada je dominantna valuta bio dolar, nikakve druge varijante jednostavno nije bilo. Sada će zemlje moći da biraju. Da li će to biti kompozitna valuta, ili juan, ili nešto treće, tek, ona će biti konkurencija američkom dolaru. Nažalost – ja sam ipak Amerikanac, zato kažem „nažalost“ – to će smanjiti uticaj SAD.

Znači, Vaše predviđanje o dolaru je pesimistično?

Rodžers: Sada mi je ušteđevina u američkim dolarima, ali kroz deset i čak pet godina ne mogu to ni da zamislim. SAD su najveći dužnik u istoriji, dužne su nego iko drugi u svetu. To ne obećava ništa dobro u budućnosti.

Na koga biste se kladili?

Rodžers: Trenutno čuvam sredstva u dolarima, zato što će nastupiti nestabilni period u mnogim regionima i ljudi će kupovati dolare jer ne znaju šta drugo da rade. Kurs dolara će, najverovatnije, značajno porasti i pojaviće se finansijski mehur. A šta će biti dalje, ne znam. Možda će juan zauzeti vodeće pozicije, a možda će se do tog trenutka oporaviti rublja, ko zna.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom