Vesti

Friedman: Krajnji vekovni cilj SAD jeste formiranje “Međumorja”

Izvor: Fakti

Osnivač američke privatne obaveštajno-analitičke kompanije Stratfor – Džordž Fridman – objasnio je šta je potrebno da SAD čine da bi sačuvale svoju globalnu dominaciju.

Nastupivši u Čikaškom savetu za globalne odnose, Fridman nije krio da bi voleo da ceo svet vidi pod direktnom ili posrednom upravom svoje zemlje. Evo nekih delova njegovog izlaganja: Evropa će se vratiti situaciji prirodnoj za čovečanstvo: Evropljani će umirati u ratovima. Naravno, neće biti 100 miliona ubijenih kao u prethodnom ratu, ali će ideja evropske ekskluzivnosti Evropu dovesti do novih ratova.

SAD kontrolišu sve okeane na Zemlji. Nikada i niko to nije mogao ranije. Zato smo u stanju da intervenišemo bilo gde širom planete, a niko ne može da napadne nas. Kontrola okeana i kosmosa – to je onova naše vlasti. Ovo je za nas odličan raspored snaga.

Ništa slično ne postoji u Evropi. Poljaci, Mađari ili Rumuni žive u sasvim drugom svemiru u odnosu na Nemce, a Nemci – u apsolutno drugoj realnosti u odnosu na Špance i tako dalje.

Sadašnja Evropa je prostor za manipulacije pomoću kojih će Vašington rešavati svoje geopolitičke zadatke. I, nije važno da li će zemlje Starog sveta biti uvučene u konflikte.

SAD sada isporučuju oružje – artiljeriju i ostalo – baltičkim zemljama, Rumuniji, Poljskoj i Bugarskoj, a to je veoma interesantan aspekt situacije. Sjedinjene Države su objavile da nameravaju da isporučuju oružje i Ukrajini. Potom je to bilo demantovano, ali će oružje Ukrajini ipak biti isporučivano.

Krajnji cilj SAD je formiranje „Međumorja” – teritorije između Baltičkog i Crnog mora. Koncepciju „Međumorja” smislio je još Pilsudski.

Za SAD je najvažniji zadatak da ne dozvole da se nemački kapital i tehnologije spoje sa ruskim prirodnim resursima i radnom snagom u nepobedivu kombinaciju. SAD na tome rade već ceo vek.

Adut koji onemogućava kombinaciju sa takvim spajanjem i jeste – linija razgraničenja između Baltičkog i Crnog mora.

Nemačka je jedna od najmoćnijih ekonomskih sila, ali je istovremeno veoma ranjiva i geopolitički slaba.

Posltavljanje prepreke između dva mora za Vašington je mnogo važnije od borbe sa islamskim ekstremizmom. On jeste problem, ali nije suštinska pretnja za Sjedinjene Države. Takvu pretnju za SAD predstavljale bi samo objedinjene Rusija i Nemačka.

Da bi se to sprečilo, treba se držati formule Ronalda Regana u slučaju Irana i Iraka: podržavati obe sukobljene strane – tako da obe Ameriku smatraju svojim saveznikom. To je cinično i amoralno, ali je funkcionisalo.

Mi nismo u stanju da okupiramo celu Evroaziju, ali smo u stanju da podržvamo strane koje su u neprijateljstvu – da obezbedimo da se one koncentrišu jedna na drugu, a ne protiv nas. Mi ćemo ih podržavati i politički i finansijski, a poslaćemo im i vojnu pomoć i svoje savetnike.

Ukrajinu je posetio komandant Kopnenih snaga SAD u Evropi general Ben Hodžs. On je nagradio ukrajinske vojnike vojnim medaljama SAD. Naša vojna pravila zabranjuju nagrađivanje stranaca takvim medaljama. Ali, general je hteo time da pokaže da je ukrajinska armija – njegova armija.

Sjedinjene Države u Ukrajini demonstrativno deluju mimo NATO. Kada bude potrebno da ratuju – reći ćemo im. Zasad mi samo pripremamo rat. I, neka se u to ne mešaju.

Ako Rusija nastavi da se drži za Ukrajinu – moraćemo da je zaustavimo.

Ideja našeg rukovodstva je u tome da Ukrajinu pretvori u državu koja će činiti sve da ne naljuti SAD i omogućiti da vojni potencijal primaknemo na 500 kilometara od Moskve.

Cilj je: stvoriti oko Rusije sanitarni kordon pomoću kojeg se nadalje na kratkom užetu mogu držati i Nemačka i cela Evropska unija.”.

Stratfor neki smatraju „CIA u senci”, a Fridman ga je osnovao 1996. godine.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom