Vesti

Bloomberg: Ekonomisti Vladimira Putina čine čuda

Izvor: Sputnjik

Ugledno američko ekonomsko izdanje „Bloomberg“ donosi analizu postepenog ekonomskog oporavka Rusije i poteza „Putinovih ekonomista“ koji su do toga doveli, ističući pre svega uspešne mere koje je preduzela guvernerka Centralne banke Rusije, Elvira Nabiulina.

Trenutno poboljšavanje pokazatelja ruske ekonomije treba da bude dovoljno da Zapad shvati da ekonomske sankcije nemaju nikakvo veće dejstvo na Rusiju i da njoj ne preti „skora propast“, koju su joj mnogi ne tako davno prognozirali.

Kako će Rusija spasavati ekonomiju?

Analitičar izdanja ističe da se prošle nedelje obim deviznih rezervi Centrane banke Rusije prvi put uvećao od aprila prošle godine. To govori da je period panike izazvane naglim padom cene nafte već postao prošlost za rusku ekonomiju. Osim toga, rublja se postepeno stabilizuje, i to ne samo zbog nedavnog povećanja cene nafte, nego i zato što je CB RF umanjila obaveznu kamatnu stopu sa ekstremnih 17% na 14%. Time se Rusija pretvorila u dosta privlačno mesto za operacije sa deviznim aktivama.

U analizi se navodi i da se Rusija tokom 2014. oslobodila velikog broja državnih obveznica SAD, i da ih sada ima manje nego Irska, Turska ili Singapur.

Govoreći o ljudima koji vode rusku ekonomiju, izdanje piše da su oni uspeli da savladaju krizu tržišnim putem: „U veoma teškoj situaciji oni su uspeli da izbegnu velike greške i da sačuvaju otvoreni karakter ruske ekonomije“. Rusija je ostala „velika tržišna ekonomija“ koja se ne može uništiti pomoću nekoliko ograničavajućih mera, zaključuje analitičar izdanja „Bloomberg“.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom