Vesti

Vijetnam odbio zahtev Amerike da uskrati podršku Rusiji

Izvor: Sputnik

Pukovnik vijetnamske armije, jedan od rukovodilaca Instituta za vojne strategije Ministarstva odbrane Vijetnama Le The Mau je izjavio da zahtev Vašingtona predstavlja mešanje u unutrašnje poslove Hanoja. Amerika je u četvrtak, 12. marta, uputila zahtev Vijetnamu da Rusiji zabrani korišćenje bivše avio-baze u Kamranu za punjenje gorivom vojnih aviona koji mogu da nose nuklearne rakete.

„Rusija je strateški partner Vijetnama. Mi razvijamo našu saradnju u vojnotehničkoj sferi, a jedan od njenih elemenata je stavljanje na raspolaganje aerodroma baze Kamran za sletanje ruskih aviona-tankera“, izjavio je on, a prenosi RIA „Novosti“, pozivajući se na informacioni resurs „Sputnik“.

Prema rečima stručnjaka, „to nisu vojni avioni i njihovo vršenje tehničkih funkcija se u potpunosti uklapa u međunarodne usluge baze Kamran“. „A zahtev Vašingtona da to ne činimo može se posmatrati samo kao mešanje u unutrašnje poslove Vijetanama, suverene države koja sama određuje politiku saradnje sa svojim prijateljima i partnerima“, istakao je on.

Portparolka Stejt departmenta na brifingu za novinare nije mogla da objasni po kom osnovu je Amerika uputila ovaj zahtev Vijetnamu.

SAD su tražile od Vijetnama da Rusiji zabrani korišćenje nekadašnje američke avio-baze u gradu Kamran za punjenje gorivom svojih bombardera koji mogu da nose nuklearne rakete, saopštio je činovnik Stejt departmenta.

„Tražili smo od vijetnamskih vlasti garancije da Rusije ne može da koristi pristup luci Kamran za realizaciju aktivnosti koje bi povećale zategnutost u regionu“, saopštio je činovnik, a prenosi RIA „Novosti“, pozivajući se na „Rojters“.

Komandant američke vojske u tihookeanskom regionu general Vinsent Bruks je izjavio za „Rojters“ da ruski bombarderi realizuju „provokativne“ letove, između ostalog i oko teritorije Gvam, gde se nalazi velika američka avio-baza. Bruks tvrdi da se ruski avioni, koji kruže oko Gvama, gorivom pune pomoću ruskih aviona-tankera koji uzleću iz luke Kamran.

Aerodrom su izgradili Amerikanci za vreme rata u Vijetnamu. Posle rata, od 1979. do 2002. koristilo ga je sovjetsko i rusko vazduhoplovstvo. Deo baze je rekonstruisan 2004. i otvoren za civilnu avijaciju. Od 2009. aerodrom ima status međunarodnog.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom