Vesti

Soroš: EU nakon finansijske krize ulazi u političku

Izvor: Fakti

Unutar Evropske unije već postoje tako moćne finansijsko-ekonomske neravnoteže, koje se još pojačavaju, da EU neće opstati i rizikuje da se suoči sa svojim potpunim raspadom – izjavio je Srbima i Srbiji predobro poznati Amerikanac Džordž Soroš.

On je sa ovim upozorenjem istupio u Londonu gde je predstavio svoju novu knjigu „Tragedija Evropske unije“ koja je zbornik njegovih intervjua i članaka posvećenih EU.

„Glavni problem evrozone je u tome – naglasio je Soroš – što se provalija između zamalja dužnika i zemalja-kreditora sve više širi. Zato EU ulazi u dugotrajnu stagnaciju koja će samo pojačati postojeće neravnoteže. Evropska unija, na žalost, možda neće ni preživeti taj krizni pritisak“.

Prema njegovim rečima, najbolje rešenje bi bio izlazak Nemačke iz evrozone, ali to danas, kako je rekao, „uopšte nije na dnevnom redu.

„Nemačka danas čini sve moguće i nemoguće da spasi evro. Zato će ta valuta opstati. Problem je evrozona jer Berlin čini samo minimum koji je potreban da bi evro opstajao. EU je prošla najoštriju fazu finansijske krize i sada ulazi u političku krizu. Jedna njena dimenzija povezana je sa evrom, a druga sa odnosima između Velike Britanije i ostatka EU“ – ukazao je Soroš.

Zbog naarastajućih problema, krajnje desne partije će unutar EU osvojiti do trećine svih glasova, a to će – uveren je Soroš – izvršiti ogroman uticaj na situaciju u EU i zato izaziva „velika strahovanja“.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom