Vesti

Pakard: Spajanje Rusije i EU bilo bi od ogromne koristi za Evropu

Izvor: Novosti

Bivši analitičar NATO-a Martin Pakard izjavio je da kriza u Ukrajina tinja već 30 godina, od kada su Sjedinjene Američke Države namerno sabotirale odnos Evrope i Rusije.

“Hladni rat se zapravo završio 1986. godine, kada je tadašnji SSSR odlučio da u svom petogodišnjem programu uvedu parlamentarna demokratija i kapitalizam. Moskva je želela da iskoristi taj period kako bi se približila Evropi”, rekao je Pakard, a prenosi “Sputnjik”.

Pakard je pisao kao reagovanje na knjigu “Frontline Ukraine: Crisis in the Borderlands” autora Ričarda Sakve, gde autor tvrdi da je Mihail Gorbačov video kraj hladnog rata kao zajedničku pobedu koja je vodila do stvaranja “zajedničkog evropskog doma”. Sakva, međutim, navodi da su SAD provukle u Evropi ideju da je Rusija pobeđena nacija koja bi mogla da bude izolovana od strane evropskih zemalja ukoliko ne prihvati da je Amerika jedina svetska supersila. Autor knjige navodi da je ekspanzija NATO-a na istok koren sukoba u Ukrajini.

Istorijski, NATO je uz veliku podršku SAD jačao svoj uticaj na istoku uprkos dogovoru posle ujedinjenja Nemačke, kada je dogovoreno da se neće širiti na zemlje bivšeg “Varšavskog pakta”. Od tada, Alijansa je nastavila da se širi na istok: Češka, Mađarska, Poljska, Slovenija, Slovačka, Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Albanija, Letonija, Litvanija i Estonija odlučile su da pristupe NATO-u.

Pakard navodi u pismu poslatom britanskom listu “Gardijen”, da je zaustavljanje zbližavanja Rusije i Evrope 80-ih godina i širenje NATO-a u centru sukoba u Ukrajini.

“Spajanje Rusije i Evrope bilo bi od ogromne koristi za Evropu, ali ceo proces namerno su sabotirale američke obaveštajne službe, koje su radile po hipotezi da bi unija Rusije i Evrope predstavljala veliku pretnju po američke dugoročne ekonomske interese”, napisao je Pakard.

visoko obrazovanje po ugledu na najprestižnije svetske obrazovne ustanove, po povoljnim uslovima.
školarina na 10 mesečnih rata!

Zakaži besplatne konsultacije sa našim stručnim kadrom